VG: tovább drágulhat a sertés- és a baromfihús
A sertés- és baromfikészítmények esetében elkerülhetetlennek tűnik az áremelés - írja a pénteki Világgazdaság. Raskó György agrárközgazdász szerint a baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél.
A vágósertés ára az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forint körülire csökkent ugyan, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.
Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja szerint a húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni. A szektor termelői - különösen a csirke - és pulykahizlalással foglalkozók - bezárják üzemeiket, hónapok kérdése, és a feldolgozók egy része is be fog zárni – vélte.
Mivel a termelés nem éri meg, már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség, ebben az esetben esély mutatkozik arra, hogy a beszállítók elérjék az áremelést. Fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében - mondta a Világgazdaságnak.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.