Gazdaság hvg.hu 2012. július. 17. 11:21

A brutális szárazság miatt durván drágulhatnak az élelmiszerek

Tovább súlyosbodott az USA középnyugati államait sújtó szárazság, s mivel az ország jelentős gabonaexportőr, a kínálat hiányából fakadó áremelkedés nem áll meg Amerika partjainál - írja a Napi Gazdaság.

"Megsülnek" a kukorica- és a szójababültetvények az USA középnyugati részén, amelyet továbbra is elkerülnek az esők - jelentette a Reuters alapján a Napi Gazdság. Egyre erősebbek a félelmek attól, hogy megugrik az élelmiszerek és a bioüzemanyagok ára, továbbá elapadnak az amerikai export-, illetve segélyszállítmányok. A múlt hét végén és e hét első napjaiban csak fokozódott a forróság, ami arra késztette az amerikai mezőgazdasági minisztériumot (USDA), hogy egy évtizede nem látott mértékben rontsa a kukoricatermésre vonatkozó heti előrejelzését - olvasható a lapban.

A ideihez hasonló szárazságra 1956 óta nem volt példa, az extrém időjárás a középnyugati terület 55 százalékát érinti - jelentette a National Oceanic and Atmospheric Administration. A csapás a legrosszabbkor jött: a kukoricának porzania kellene és szép dagadtra hizlalnia a csöveken lévő szemeket, amihez nedves-párás időjárásra lenne szükség.

MTI / Mészáros János

Az USA szállítja a világ kukoricaexportjának több mint felét, ennek a növénynek az ára (takarmányként) megjelenik a húsárakban, (nyersanyagként) a bioüzemanyagok árában is. A chicagói árutőzsdén 54 százalékkal ugrott meg a kukorica jegyzése június közepe óta, a kontraktusonként 7,78 dolláros hétfői ár már nincs messze a termény nyolcdolláros rekordjától. A szójával hasonló a helyzet:, amit csak súlyosbít, hogy a szárazság kedvez néhány nagyon veszélyes kártevő szaporodásának.

További részleteket a Napi Gazdaság cikkében olvashat!

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.