2012. június. 04. 17:10 MTI Utolsó frissítés: 2012. június. 04. 20:56 Gazdaság

Őshonos növények vetőmagját is lehet árulni

A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

A közlemény emlékeztet: a természetes környezet megőrzésére szánt takarmánynövény-vetőmagkeverékek kereskedelmi célú begyűjtését a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségek (KTVF), a forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) engedélyezi. A részletes feltételeket - a hamarosan megjelenő - külön miniszteri rendelet fogja szabályozni.

A természetes környezet, a biológiai sokféleség - különösen a magyar, egyedi gyeptípusok - megőrzése miatt fontos. A jó természeti adottságú területekről származó, őshonos növények magjait tartalmazó keverékek csak Magyarországon vethetőek.

A szaktárca hangsúlyozza, hogy a vetőmagkeverékek begyűjtését és forgalmazását kizárólag a származási régión belüli területre lehet engedélyezni. A takarmány vetőmagkeveréket pedig csak a meghatározott termőhelyen lehet vetni. A megőrzést biztosító vetőmagkeverékek forgalmazásának engedélyezési kérelmét 2013. február 1-jétől lehet benyújtani.

Az őshonos növények magvaiból álló, megőrzési célú keverékek szélesítik a hazai piacon elérhető választékot, és a genetikai erőforrások fenntartásával a természetes környezet megőrzését szolgálják - olvasható a VM közleményében.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?