Gazdaság MTI 2011. augusztus. 24. 11:57

Visszük a dinnyét, mint a cukrot

Jelentősen növekedett a belföldi fogyasztás, idén várhatóan a megtermelt mintegy 180 ezer tonna görögdinnye 50 százalékát a magyarok fogyasztották el.

A jól sikerült - mintegy 20 millió forint költségű  - dinnyepromóciónak köszönhetően növekedett jelentősen a belföldi fogyasztás - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek.

Hozzátette: a belföldi fogyasztás akár az 50 százalékot is meghaladhatja szeptember elejéig, ugyanis a szakemberek arra számítanak, hogy a kedvező időjárás miatt az eredeti Lőrinc napig - ez szeptember 3-án van - vagy valamivel az utánig kitolódhat Magyarországon a görögdinnye szezonja.

Közeleg a tél, addig viszont a farkasoknak is jut a dinnyéből
MTI / Kovács Tamás

A szakmai szervezet vezetője úgy vélte: a jelenlegi mintegy 5000 hektáros termőterület a meghozott intézkedések hatására 7000-8000 hektárra növelhető. Így a jelenlegi mintegy 180 ezer tonnás össztermés 50-60 ezer tonnával 230-240 ezer tonnára növelhető.

Amennyiben a dinnyeszezon szeptember elején - esetleg közepén - ér véget, úgy a magyar dinnyetermelők megközelíthetik a korábbi évek 6-8 milliárd forintos bevételét az idén - mondta Mártonffy Béla. Hozzátette: a mostani sikeres dinnyepromóció kapcsán a FruitVeB-nél arról döntöttek, hogy a jövőben más konkrét termékeket - például gombát - is célzott marketingtámogatásban részesítenek a fogyasztás növelése érdekében.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?