2011. augusztus. 09. 11:35 MTI Utolsó frissítés: 2011. augusztus. 09. 11:30 Gazdaság

Norvégiában találtak, Olaszországban még keresik az olajat

Új olaj- és gázlelőhelyeket fedeztek fel az Északi-tenger és a Barents-tenger norvég felségvizein - közölte a kutatási koncesszión osztozó norvég Statoil és a svéd Lundin Oil kedd reggel. Olaszországban még csak keresnének kőolajat, de a helyiek és a környezetvédők máris tiltakoznak ez ellen.

A norvég partoknál Stavanger közelében fekvő olajmező az előzetes felmérések szerint 200-400 millió hordónyi energiahordozót rejt. Az olajmezőtől északra, de még a kontinentális talapzat norvég szektorában, a francia Total többségi koncessziós területén pedig 10-50 milliárd köbméter földgázt rejtő lelőhelyet mértek be a társaságok.

Olaszországban az Alpoktól az Etnáig fúrnának a kőolajtársaságok. A jelentős bevételt remélő önkormányzatok nem szabnak korlátokat, a helyiek és a környezetvédők viszont nemet mondanak. Az ország kőolaj-szükségletének tíz százalékát egy dél-olaszországi kút fedezi.

Hetven településen állnak készen a fúrógépek a Rovigo-Padova-Velence háromszögben. Texasi kőolajtársaság érkezett az északkelet-olaszországi Veneto tartományba, és az Aleanna Resources már csak a helyi környezetvédelmi szakbizottság véleményére vár.

A helyiek és a környezetvédők tiltakozása ellenére az olasz gazdasági fejlesztési tárca már megadta a fúrási engedélyt a szintén a venetói Treviso területén kőolajat kereső Celtique Energie Petroleum angol társaságnak is, mely a következő négy évben több mint ötszáz négyzetkilométeres körzetben végez fúrásokat  négy kilométeres mélységig, gázt és kőolajat keresve. A  venetói Il Gazzettino napilapban a természetvédők hangsúlyozták, hogy a többszörös próbafúrás talajsüllyedéshez vezethet az ezzel szünet nélkül küzdő tartományban.  

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?