2011. február. 24. 07:15 MTI Utolsó frissítés: 2011. február. 24. 07:10 Gazdaság

Lassuló növekedés: a belpiac húzza vissza a gazdaságot

Bővült a hazai reálgazdaság februárban, de lassuló ütemben, továbbra is főként a külső konjunktúra jelenti a hajtóerőt, a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó (gyia) 0,27 százalékos gazdasági bővülést jelzett a hónapra.

A lap csütörtöki számában ismerteti:  a gazdaság kilábalása a válságból nem olyan ütemű, mint amire korábban lehetett számítani, úgy vélik, hogy azoknak lett igaza, akik nem V, hanem U alakú recessziót vártak.

A gyia összetevői közül öt a csökkenés irányába hatott, és csak négy a növekedésbe, egy indikátor pedig stagnált. A reálkamat szintje a jegybanki kamatemelések és a csökkenő infláció miatt növekedett, ez fékezi a gazdaságot. Ugyancsak a lassulás irányába hatott a gazdaság aktivitásával általában együtt mozgó pénzkínálat is. Növekedett a rövid és a hosszú futamidejű állampapírok hozamkülönbözete, ez a beruházások fékezését indukálja.

Az elmúlt két hónap esése után visszakapaszkodott a budapesti tőzsdeindex, a BUX, ez a nagyvállalati kör eredményességére utal. Ugyanezt támasztja alá az ipari termelés fellendülése, amely a legjelentősebb tényező volt a gyia emelkedése mögött.

A belső keresletre utaló gyia-összetevők viszont kevésbé pozitív képet mutatnak. A reálkeresetek már második hónapja stagnáltak. A munkakeresés átlagos időtartama tovább növekedett, már 19 hónapot tesz ki. Az ipar belföldi eladásai – folytatva a több hónapos trendet – ugyancsak visszaestek. Ezzel szemben a fogyasztási hitelek állománya váratlanul növekedésnek indult, ez arra utalhat, hogy a lakosság már kevésbé pesszimista a jövőt illetően. Megjegyzik ugyanakkor, hogy ez önmagában még kevés ahhoz, hogy fordulatról lehetne beszélni és az év során elkerülhetetlennek látszik az exportlendület mérséklődése is.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?