2010. október. 15. 16:33 MTI Utolsó frissítés: 2010. október. 15. 16:25 Gazdaság

Jövőre létrejön a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Nemzeti Adó- és Vámhivatal néven új szervezet jön létre a jövő év elején az APEH és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) összevonásával - mondta a VPOP helyettes vezetője pénteken Egerben.

A tervek szerint az új szervezethez fut majd be az állami bevételek 90 százaléka, vagyis amennyiben rosszul dolgoznak, az egy százalékos tévedés is 100 milliárd forint nagyságrendű bevételkiesést okoz az állam számára - közölte Szabó Zsolt a Magyar Vámügyi Szövetség konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón. A fúzió célja, hogy a jelenleginél magasabb minőségben,  szolgáltatóbb jelleggel működjönek a hatóságok - mutatott rá a helyettes parancsnok. Regionális szinten főigazgatóságok jönnek létre, ugyanakkor valamennyi megyében egyetlen vám- és pénzügyőri igazgatóság alakul, amelyeknek lesznek kirendeltségei. Az új szervezet felépítésének és feladatainak pontos meghatározásán jelenleg munkacsoportok dolgoznak.

A vámhatóságot érintő adóváltozások között a legjelentősebbnek nevezte az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó- mentességét 50 liter, 86 százalékos párlat mértékéig. Ez praktikusan 100 liter 43 százalékos párlatot jelent háztartásonként. Számításaik szerint mindez, mintegy 30 milliárd forintos jövedékiadó-kiesést okoz az állam számára - mondta Szabó Zsolt.

Tüske Péter a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke úgy vélekedett: növelheti a magyar vámszakma szolgáltatásainak versenyképességét, ha Horvátország uniós csatlakozása nyomán új, közeli kikötők lépnek be a közös vámterületi forgalomba. Tolnainé Tóth Veronika, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy Magyarország 2011-es uniós elnökségének idején prioritásként kezelik Horvátország integrációjának elősegítését a vám területén is.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?