2010. július. 26. 09:55 MTI Utolsó frissítés: 2010. július. 26. 10:38 Gazdaság

Gombás a búza, drágulhat a liszt

Több mint ötven százalékkal is emelkedhet a liszt ára – írta a Kisalföld hétfői száma a Pannonmill Zrt. vezérigazgatójának prognózisát idézve.

A vártnál is nagyobb a hazai búza gombafertőzöttsége, így előfordulhat, hogy a malmok behozatalra kényszerülnek – közölte Csordás S. Tibor. A  szakember szerint a búzák beltartalomra jók, a gombabetegségek viszont olyan súlyos károkat okoztak, hogy nagy mennyiség esik ki az őrlésből. Emberi fogyasztásra alkalmatlan kategóriába tartozik a búzák jó része. Emiatt nagyon sok tételt el kell utasítaniuk, ezt azonban nem értik meg a gazdák – mondta  az ország legnagyobb malomipari vállalatának vezetője. Az aratás után kell tisztázni, hogy az ország őrlésre alkalmas búzakészlete ki tudja-e elégíteni a hazai igényeket. Ha importra lesz szükség, az jelentősen megnöveli az áremelés mértékét – hangoztatta a vezérigazgató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról