2010. március. 05. 13:05 MTI Utolsó frissítés: 2010. március. 05. 13:58 Gazdaság

Magyar termék, magyar boltból – uniós forrásból

Többéves előkészítés után a hónap végén elkezdődik a "Magyar termék, magyar boltból" elnevezésű program a tabi kistérségben − jelentette be Mészáros István, a Magyar Leader Szövetség alelnöke pénteken a II. Európai Leader Expó sajtótájékoztatóján.

A program célja a szemléletváltás a kistérségekben, hogy megszűnjön a vidéken élők gazdasági kiszolgáltatottsága. A program ehhez járul hozzá azzal, hogy összefogásra ösztönzi a kistérségben élőket. Ezt úgy érik el, hogy klasztereket szerveznek a helyi alapanyagok feldolgozására, a termékek értékesítésére. A program megvalósítására megvannak a szükséges források az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP). A helyi Leader akciócsoportok − ebből 96 van az országban − 1-2 milliárd forintos saját forrással rendelkeznek, míg az ÚMVP vidékfejlesztési, azaz III-as tengelyén további, összesen 160 milliárd forint áll rendelkezésre a program finanszírozására.

A program sikere érdekében nemcsak a helyi vállalkozókat, hanem a kereskedőket is bevonják. Szerződést kívánnak kötni a Coop helyi érdekeltségeivel, és ahol nincs a Coopnak üzlete, ott a helyi kereskedőkkel a helyben készült áruk értékesítésére. A helyi termelőknek és kereskedőknek a klaszterek informatikai, logisztikai és oktatási támogatást is adnak.

Harangozó Gábor miniszterelnöki megbízott azt hangoztatta, hogy a program kapcsán tartós munkahelyek is teremthetők az adott kistérségekben, és a szociális szövetkezetek szintén bekapcsolódhatnak annak végrehajtásába. Mindennek finanszírozására a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében rendelkezésre álló 2 milliárd forintból is juthat.

zöldhasú
Hirdetés
Címkék
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?