2010. február. 17. 15:35 MTI Utolsó frissítés: 2010. február. 17. 15:03 Gazdaság

Befagyasztották a 100 milliárdos stabilitási tartalékot

A kormány befagyasztotta a stabilitási tartalékot, azzal a megjegyzéssel, hogy a tartalék felhasználásáról akkor hoz döntést, ha a költségvetési törvényben meghatározott adó- és járulékbevételek együttesen legalább 2 százalékkal meghaladják az előirányzatot.

A stabilitási tartalék felhasználásának feltételéről szóló kormányhatározat szerdán jelent meg a Határozatok Tárában. A költségvetési törvényben az adó-és járulékbevételi előirányzat több mint 7 ezer milliárd forint, így a bevételnövekménynek legalább 140 milliárd forintot kell kitennie.  Az összeg nagyjából megfelel a mintegy 100 milliárdos stabilitási tartaléknak a kieső  50 milliárd forintos  vagyonadóval megnövelt értékének.

Oszkó Péter pénzügyminiszter az IMF és az EU delegációjával közösen tartott sajtótájékoztatón hétfőn már jelezte: a kockázatok miatt a kormány arra készül, hogy befagyassza a teljes stabilitási tartalékot. Úgy vélte, hogy az idei, mintegy 170 milliárd forintra tehető kockázatokat − az 50 milliárdos vagyonadó kieséssel együtt − kedvező változások csökkentik: például a magánnyugdíjpénztári visszalépések 60 milliárddal, illetve a kamatpályából is adódik mintegy 50 milliárdos megtakarítás.
A Magyarországon éppen aktuális felülvizsgálatukat lezáró delegációk is azt hangsúlyozták: teljesíthető az idei, 3,8 százalékos államháztartási hiánycél, de csak szigorú fiskális politika folytatása és a tartalékok megtartása mellett. Megjegyezték, hogy szükség lehet a tartalékok újrafeltöltésére is.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?