Minőségi termeléssel lehet versenyképes Magyarország a borpiacon
Magyarország csak kifogástalan minőségű termékekkel képes helytállni a globalizálódó borpiacon – jelentette ki Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerdán Egerben, a XI. Egri Szőlészeti és Borászati Konferencián.
Fontosnak nevezte a képzést, a technológia fejlesztését és az ültetvénykoncentrációt. Példaként említette, hogy van olyan önálló magyar borvidék, ami egy kisebb ausztrál farm méretének felel meg.
Úgy vélte, hogy az Európai Unióban a termelés túlszabályozottsága versenyhátrányt jelenthet, és így nemcsak Magyarország, hanem az egész Európai Unió bortermelése csökken.
Tovább nehezíti az ágazat globális helyzetét, hogy miközben körülbelül 280 millió hektolitert termelnek évente a világban, csupán 230-240 ezer hektolitert fogyasztanak el, így évente durván 40 millió hektoliter felesleg képződik.
Fontosnak nevezte a védett eredet erősítését, ezen keresztül is a hazai fogyasztók bizalmának megőrzését, hiszen adminisztratív intézkedésekkel, diszkriminációval ma már nem akadályozható meg a külföldi borok importját.
Magyarország ezt a bizalmat, egyedülálló ökológiai adottságaival, a borvidékek szakmai összefogásával tudja erősíteni – vélte. Ugyanakkor megemlítette, hogy a fejlődést az ültetvények elöregedése és a tőkehiány, illetve a technológiai fejlesztések ebből eredő elmaradása akadályozza.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.