2009. szeptember. 01. 15:40 MTI Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 01. 15:24 Gazdaság

Tizennégyhavi csúcson az euróövezeti beszerzési menedzser index

Augusztusban 14 havi csúcsra emelkedett az euróövezetben a feldolgozóipar beszerzési menedzser indexe (PMI).

A Markit kutató intézet által összeállított mutató az elemzők előrejelzéseit meghaladó mértékben emelkedett augusztusban, 48,2 pontra ugrott a júliusi 46,3 pontról. Júniusban 42,6 pont volt, májusban még csak 40,7 pont.

Az ágazati várakozásokat kifejező index tavaly február óta a legmagasabbra emelkedett, de még így is elmarad a növekedés és a zsugorodás közötti határt jelző 50 ponttól.

Ugyanakkor a rendelésállomány alakulását tükröző - egyben a termelés jövőben várható tendenciáját valószínűsítő - almutató 51,1 pontra emelkedett a júliusi 49,8 pontról. Az almutató most először lépett át a hanyatlás térfeléről a fellendülés oldalára 2008 márciusa óta.

Az index javulása arra utal, hogy már a mostani negyedévben újra beindulhat a növekedés a 16 országból álló övezet feldolgozó iparában. A Markit azonban jelentős különbségeket mutatott ki az euróövezet országai között. A "két nagy", Németország és Franciaország eredményei jóval felülmúlják a várakozásokat, Spanyolországban, Olaszországban és Írországban viszont továbbra is válságjeleket mutat a feldolgozó ipar a 3 ezer vállalkozás beszerzési menedzsereinek megkérdezése alapján készült felmérés szerint.

A kibontakozást leginkább a munkanélküliség növekedése és a termelői árak zuhanása hátráltathatja a Markit szerint. A feldolgozó ipari PMI foglalkoztatási almutatója augusztusban már a 15. hónapja romlott, de tavaly október óta a legkisebb mértékben, ami ugyancsak a válság enyhülésére utal. A felmérés szerint augusztusban sem szakadt meg az árcsökkenés 10. hónapja zajló folyamata, ugyanakkor augusztusban regisztrálták a legcsekélyebb csökkenést a mostani deflációs sorozatban.
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?