2009. augusztus. 19. 08:53 MTI Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 19. 08:48 Gazdaság

Házisör-piac: a jelentéktelenségből a láthatatlanságba

Negyedével-ötödével esett vissza az év eddig eltelt részében a kis sörfőzdék forgalma a tavalyiakhoz képest; új piaci belépők nemigen vannak, a régiek fogyatkoznak – írta megállapításait az általa megkérdezett piaci szereplők közléseire alapozva a szerdai Napi Gazdaság.

A kilencvenes évek közepén 340 kisüzemi sörfőzde volt Magyarországon, ma maximum 50-55 lehet – mondta el a lapnak Vaskó György, a 35 tagot számláló Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke.

Szerinte a házi sörök gyártása Kelet-Magyarországra tevődött át, miután a nyugati területek magasabb vásárlóerejére alapozva a kistermelők elkövették azt a hibát, hogy a nagy gyártókkal akartak versenyezni.

Bő egy évtizede még a kicsik látták el a magyar sörpiac fél százalékát, ami mára a gyártók számával párhuzamosan közel a hatodára esett vissza – írja a lap.

zöldhasú
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.