2009. június. 18. 14:35 Utolsó frissítés: 2009. június. 18. 14:35 Gazdaság

Lehet, hogy már nem sokáig bírja az ellenállást a forint

Tovább gyengült a forint, igaz az euró jegyzése ismét visszapattant a 284-es ellenállásról. Ha azonban a nemzetközi piacokon kitart a korrekció, ismét jöhet a 290-es euró.

Csütörtökön tovább folytatta egy hete megkezdett gyengülését a forint. Az euró árfolyama, amely hét nappal ezelőtt még öthónapos mélyponton, 275,5 forint környékén járt, mostanra 284 környékéig ugrott. A kurzus a 281,5-ös szint környékén éjszakázott, délután egy órára azonban 284,5-ig szaladt. Innen némileg korrigált az árfolyam, de kettőkor is több mint 283,5 forintot kellett fizetni a közös európai pénzért.

Bari Csaba a BudaCash vezető devizakereskedője elmondta: a magyar fizetőeszköz további gyengülésére számítanak. Jelezte: 284 forintos euróárfolyamnál látnak egy ellenállást, innen az elmúlt napokban már többször is visszapattant a kurzus. Könnyen elképzelhető azonban, hogy az árfolyam hamarosan áttöri ezt a szintet, s ez esetben 290 környékén állhat meg ismét a kurzus.

A szakember kiemelte: a gyengülés nem forintspecifikus. Az elmúlt napokban – egy majd 3 hónapos optimista hangulat után – a nemzetközi piacokon megkezdődött a korrekció, ami a feltörekvő országok devizáinak gyengüléséhez vezetett. Az euró/forint árfolyamhoz hasonló pályát írt le például az euró/zloty kurzus is.

Mindeközben a svájci frank árfolyama már a 190-es szinthez közelít. Alig egy héttel ezelőtt 182 forint alatt jegyezték az alpesi devizát, amiért ennél most bő 7 forinttal kell többet fizetni. Hasonló a helyzet a dollárral is, ami most 10 forinttal drágább, mint egy hete: a zöldhasúért jelenleg 203,7 forintot kell fizetni, reggel még csak 201,5-nél járt a kurzus.

Ecoline

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?