2009. május. 08. 12:11 MTI Utolsó frissítés: 2009. május. 08. 12:59 Gazdaság

Újabb orosz sajtótalálgatások az Emfeszről

Nem világos, mi indította Góczi Istvánt, az Emfesz ügyvezetőjét a cég eladására, amint az sem, hogy egyáltalán miért adták el az Emfeszt, s a legnagyobb rejtély az, hogy ez mennyiben segíti Magyarország gázellátását – tette fel a kérdést pénteken a Vedomosztyi című orosz lap.

Az újság szerint a magyar gázppiac több mint 20 százalékát látja el, s ehhez az év eleje – a januári orosz-ukrán gázháború – óta a tranzitvezetékből veszi le a Gazprom gázát, mindenféle papír – a szokásos igénylés, visszaigazolás stb. – nélkül.

„A tulajdonosváltás a Gazprommal folyó tárgyalások közepette történt. A gáz azonban továbbra is áramlik, a csapot senki nem zárta el. Az Emfesz minden felhasználójának teljes mennyiségben szállítja a gázt” – állítja a cég illetékese. A Gazprom vagy kivár (meglepetés volt a számára az Emfesz eladása), vagy pedig bizonyos abban, hogy a megfelelő szerződéseket majd aláírják, s a vele szemben fennálló adósságokat kifizetik. Ráadásul esetleg még a cég egy részét is eladják neki – írta a Vedomosztyi.

A Kommerszant is beszámolt pénteken arról, hogy a DF Group a hozzá tartozó Mabofi Holding nevében közleményben tudatta: az Emfesz részvényeit „csalárd módon” adta át a svájci bejegyzésű MosGasnak Góczi István ügyvezető. A Mabofi a közlemény szerint nincs tisztában a RosGaz tulajdonosi viszonyaival, de egyik igazgatója Gazda Tamás magyar ügyvéd, akit az Emfesz alkalmazott Góczi István kérésére.

A Kommerszant újra érdeklődött a Gazpromnál a RosGas felől, s az orosz monopólium ismét határozottan cáfolta, hogy annak bármi köze lenne a Gazpromhoz, s hangsúlyozta, hogy nem tartozik a Gazprom csoporthoz.

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?