2009. április. 23. 12:33 MTI Utolsó frissítés: 2009. április. 23. 12:53 Gazdaság

A Markit intézet szerint a recesszió már nem mélyül tovább

Hat hónap óta legjobb teljesítményét nyújtotta az euróövezet tagországainak szolgáltatási szektora és feldolgozóipara áprilisban. A Markit piackutató intézet csütörtökön ismertetett adataiból az olvasható ki, hogy a recesszió talán már nem fog tovább mélyülni.

A Markit által kezelt beszerzőimenedzser-index 43,1 pontra emelkedett áprilisban a márciusi 40,9 pontról, meghaladván az elemzők 41,0 pontos várakozását. A mutató – ami tavaly október óta a legmagasabb – még mindig visszaesést jelez ugyan, mivel az index az 50 pontos küszöb alatt van, de a tendencia arra utal, hogy a recesszió kissé szelídülni látszik. Elemzők úgy látják, hogy talán sikerült túljutni a mélyponton, de még hosszú az út a stabilizálódásig, a növekedésről nem is beszélve.

A eurózóna feldolgozó iparában is lassult a visszaesés üteme, a beszerzői menedzser index 36,7 pontra javult a márciusi 33,9 pontról – s ezzel ugyancsak hat havi csúcsra jutott –, miközben elemzők 34,5 pontot vártak.

A bizalom erősödésére utal, hogy mindkét ágazat cégei a kilátásokat illetően is derűlátóbbak: a szolgáltatások területén a 12 hónapra előre tekintő mutató átlépve az 50 pontos határt 53,6 pont volt – tavaly június óta a legmagasabb –, míg márciusban még 48,6, februárban 46,1 pont volt.

Az iparban az új megrendelések almutatója tavaly óta a legmagasabb szintre – 30,9 pontról 37,4 pontra – emelkedett. Ekkora mértékű növekedést pedig még nem is mértek azóta, hogy megkezdődött az adatgyűjtés. Ugyanakkor a foglalkoztatási almutató 10 éves mélypontra, 40,2 pontra csökkent a márciusi 40,3 pontról és a tavaly márciusi 52,4 pontról,

zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?