2008. szeptember. 16. 15:40 MTI Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 16. 15:33 Gazdaság

GKI: emeljék a meleg étkezési jegyek adómentes értékét

A hideg étkezési utalványok 6000 forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7000-re emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest - mondta Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője.

A GKI Gazdaságkutató Zrt., és a Szonda Ipsos közös anyagában ismertetik: a kormányzat az adómentesség biztosításával "áldozatot" vállalt 2,5 millió munkavállaló érdekében, és hozzájárult több ezer munkahely fennmaradásához. 
 
A felmérést végzők szerint a már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. Ádler Judit szerint az adómentesség megszüntetése azzal a veszéllyel jár, hogy a rendszer bővítésére szánt munkaadói összeget a közteher viszi el. Ez megtorpanást, esetleg csökkenést jelentene, de a rendszer nem szűnne meg - tette hozzá. 
 
Levendel Ádám, a Szonda Ipsos vezérigazgatója úgy vélte: a munkaadók és a munkavállalók "fogcsikorgatva" fognak osztozni a terheken és az állam sem jár jól a változással. 
 
A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik. 

Ma már a piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot, a rendszer folyamatosan nő és egyre népszerűbb. Ezért a felmérés készítői úgy vélik, hogy a munkavállalók nyomást fognak gyakorolni a munkaadókra a béren kívüli juttatások értékmegőrzése érdekében. 
 
Ádler Judit azt is hangsúlyozta, hogy az utalványrendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A munkaadók hajlandók növekvő összeget fordítani erre a célra, azért is mert a rendszer növeli a munkavállalók elégedettségét. 

Az elmúlt években az étkezési utalványok piaca átrendeződött, a "hidegtől" a "meleg" felé. A hideg étkezési utalványok kezdeti túlsúlya csökkent. A hideg utalványt használók száma hat év alatt 2,1 millióról 1,5 millióra, míg a meleg utalványt használóké 300 ezerről 1 millióra emelkedett. Értéket tekintve a hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11 127 forint munkavállalónként. 
 
A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg és 32 százaléka meleg étkezési utalványban. Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 65 százalékuk szerint az értékhatár emelkedése növelné a forgalmat. Az elfogadóhelyek túlnyomó többsége elégedett, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. 
 
A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer - tette hozzá Ádler Judit.

zöldhasú
Hirdetés