2007. április. 08. 13:33 MTI Utolsó frissítés: 2007. április. 08. 12:25 Gazdaság

Éhínséget idézhet elő az etanolos közlekedés

A kukoricából előállított üzemanyag, az etanol termelésének amerikai felfutása "súlyos következményekkel járhat, növelve a szegények számát és csökkentve az élelmiszerellátás biztonságát" - fejtette ki a Foreign Affairs című külpolitikai folyóirat számára írt tanulmányában két amerikai tudós.

Ford Runge és Benjamin Senauer - a Minnesota Egyetem közgazdaságtan-professzorai - szerint a kukorica árának növekedése 2,7 milliárd ember élelmezését veszélyeztetheti a Földön, azokét, akik napi két dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkeznek.
   
Ahhoz, hogy egy terepjáró 94,5 literes tartályát etanollal tölthessék meg, 204 kiló kukoricára van szükség: ennek a mennyiségnek a kalória-tartalma egy ember egész évi táplálására elegendő - írja a két kutató.
   
Ha a bioüzemanyag iránti igény a jelenlegi ütemben nő, a kukorica ára 2010-ig 20, 2020-ig pedig 41 százalékkal nőhet. Ahogy a termelők felhagynak más kultúrákkal a kukorica javára, nőhet a búza és a rizs ára is. A szerzők számítása szerint az alapvető élelmezési cikkek árának minden 1 százalékos emelkedése 16 millióval növeli azok seregét, akik "táplálkozási problémákkal küszködnek".
   
"Ez azt jelenti, hogy 2025-ig 1,2 milliárd főt érhet el azok serege, akik rendszeresen éheznek - ez 600 millióval több, mint amivel korábban számoltak" - írta Runge és Senauer.
   
A két tudós szerint mindennek elkerüléséhez az Egyesült Államokban nagyobb erőfeszítéseket kellene tenni az energiával való takarékoskodásra, növelni kellene a nap- és a szélenergia arányát, és a kukorica helyett inkább cellulóz-anyagú növényekből, fákból kellene etanolt előállítani.
zöldhasú
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?