Egységes élelmiszer-címkézés az EU-ban
Az európai élelmiszer- és italgyártó ipar képviselői önkéntes megállapodást kötöttek a termékjelölés irányelveiről, hogy jobban tájékoztassák a fogyasztókat a termékek tartalmáról- jelentette be az iparág európai szakmai szervezete.
Az Európa Parlament őszi szavazása után léphetnek életbe a szabályok, és ha ez megtörténik, akkor a gyártóknak a jelenleg alkalmazott "alacsony zsírtartalmú" vagy "magas energiatartalmú", "csekély alkoholtartalmú" -feliratoknál sokkal részletesebb leírási útmutatókat kell feltüntetniük.
A gyártók nemcsak a termék kedvező tulajdonságait emelhetik ki, de, - amennyiben van ilyen- fel kell sorolniuk az esetleges negatív vonásokat is. Ha pl. valamelyik termék ugyan alacsony cukor, de magas sótartalmú, ezt a címkézéskor ilyen formában kell feltüntetni.
E téren ezidáig az unióban nem léteztek egységes irányelvek, a kérdésben a 25 tagország nemzeti törvényhozása volt a döntő.
Az új szabályok nem vonatkoznak majd a friss élelmiszerekre (zöldség, gyümölcs, kenyér), továbbá a márkatermékekre, amelyeket a jelenlegi formájukban lehet értékesíteni még 15 éven át.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.