Romlik a húsipar helyzete
A magyar húságazat helyzete tovább nehezedik, romlik az ágazatban történt gyárbezárások, elbocsátások miatt - állapította meg a Magyar Húsiparosok Szövetsége és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete.
Az ágazatban a vállalati gazdálkodás eredménytelensége és veszteségtermelés tapasztalható - áll a Húsipari Szakágazati Párbeszéd Bizottság (HSZPB) közleményében.
A szakemberek a visszaesés okaként elsősorban a magyar termelők európai versenytársaikkal szembeni többletköltségeit említik, de - a HSZPB közleménye szerint - pénzügyi gondot jelent az állati melléktermékek értékesítése és az állatorvosi költségek, valamint az információs kötelezettségek is.
A közlemény szerint a nagy kereskedelmi láncokkal szembeni kiszolgáltatott helyzet szintén jelentős erőforrásokat von el a húsipari termelőktől.
A sertéságazat termelői oldalról is válságban van, az alacsony állatlétszám miatt a húsipari cégek importra szorulnak.
A szerdai ülésen az ágazat dolgozói sürgették a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozandó húságazati stratégiát, és felhívták a figyelmet, hogy az ágazat helyzetét javító gyors intézkedésekre van szükség.
A kormányra hiába számít, aki korszerűsítené az otthonát, de akad pár lehetőség
Nehéz helyzetben van a költségvetés, ezért a kormány a falusi csok és a babaváró kivételével kivezette az ingatlancélú támogatásokat. Az uniós helyreállítási alapból esetleg még sor kerülhet mintegy 20 ezer ingatlan felújítására. Mindenki másnak maradnak a piaci megoldások.