2010. május. 17. 14:43 MTI Utolsó frissítés: 2010. május. 17. 14:42 Hazai gazdaság

Itt a nemzeti parki szürkemarha-szalámi

Magyar szürkemarhából készült szalámit hoz forgalomba a Körös-Maros Nemzeti Park – közölte a park igazgatója.

Tirják László elmondta: a nemzeti park 1994-es megalakulásakor még csak 14 darabos volt a szürkemarha állomány, ám időközben már 1 400 darabra nőtt az állatok száma. A megszaporodott állomány lehetőséget ad rá, hogy néhányukat – elsősorban az elöregedő állatokat, illetve a 4-5 éves tinókat – tőkehúsként, valamint szalámiként is feldolgozva értékesítsék. A próbagyártás a Bács-Kiskun megyei Dömsödön kezdődött meg, ahol két tonna szalámi már elkészült – mondta el az igazgató.

A nemzeti park egyelőre egy békéscsabai húsbolttal állapodott meg a tőkehúsok, illetve a szalámifélék forgalmazásáról, de később, több más nemzeti parkkal, illetve egy magángazdálkodóval összefogva komolyabb értékesítési hálózatban is gondolkodnak.

Tirják László kiemelte, hogy a szürkemarhából készült szalámi rendkívül egészséges, hiszen az állatokat a számukra megfelelő ökológiai körülmények között nevelik fel, továbbá a feldolgozott termékek megfelelnek a magas szintű élelmiszerbiztonsági követelményeknek. A szürkemarhákat Kardoskúton, Tótkomlóson, Dévaványán, Biharugrán és Szabadkígyóson tartják, ahol védett gyepterületeken, szabadon tartva legelnek.

zöldhasú
Hirdetés