Bemutatókkal, mesterkurzussal és fehér borokkal is készül a Villányi borvidék a közelgő VinCE Budapest Wine Show-ra.
A borvidék 18 pincészete lesz ott a Corinthia Hotelben március 3. és 5. között a VinCE Budapesten, ebből 11 fehérborokat (hárslevelű, chardonnay, olaszrizling, sauvignon blanc, tramini) is kóstoltat. A hangsúly természetesen a cabernet francon, illetve a Villányi Francon lesz, de a borvidék nyugati – siklósi – részének pincészetei megmutatják, hogy a fehérborokkal sem vallanak szégyent. Sőt, egyre büszkébbek lehetnek rájuk.
A cabernet franc a világ összes szőlőtermő táján megél, és borházasításokban általánosan elterjedt, mégis fajtaborként kiemelkedő minőséget kevés helyen ad (pl.:Loire, Villány). A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 14%-át teszi ki. A Villányi Franc az elegancia, a harmónia, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is. Az itt bemutatott borok a prémium minőség előírásait is meghaladó terméskorlátozással szüretelt szőlőből (25-50 hl/ha) származnak, átlagban közel két évet töltöttek hordóban, és több mint egy évvel ezelőtt kerültek palackba.
Nem titkolt célja a villányi borászoknak, hogy bárki, aki Villányi Franc-ot kóstol, azt érezze, a cabernet franc valóban Villányban találta meg természetes otthonát.
Azt, hogy jó irányba haladnak bizonyítják hazai és külföldi sikereik: 2015-ben a Decanter World Wine Awards regionális trófeáját a Sauska Cabernet Franc 2011 nyerte, Tom Cannavan a hét borának választotta a Vylyan Villányi Franc 2011-et, és Amszterdamban is sikerrel mutatkozott be borvidék a Wine Professional szakmai kiállításon. A VinCE Budapest harmadik napján, szombaton Rod Smith MW moderálásával egy mesterkurzuson sorakozik fel nyolc kiemelkedő Villányi Franc.