Az ötujjas evőeszköz már elég régen fel van találva. A régi-új felfedezés gasztro korunkban finger food néven csinált óriási karriert. A nem is kézzel-lábbal, de mindenesetre kézzel bekapkodható falatkák az ünnepek alatti vendégjáráskor is jó szolgálatot tesznek.
Szóval, nem kell beáldozni a dédi herendijét, és a hozományba kapott, sosem használt evőeszköz készletet.Tányér helyett megteszi a szalvéta is. Lehet közben jönni-menni a lakásban - jó, morzsálni is -, dumálni, tunkolni, bekapni. Ez idáig elég ismerős lehet a házi bulikról. De az már nem mindegy, hogy mit teszünk ünnepekkor az asztalra. A simán kikevert sajtkrém helyett, mondjuk egy mediterrán ricottakrémet, a szokásos padlizsánkrém helyett padlizsánkaviárt, vagy a pogácsa is készülhet rizottóból. S a legyen valami édesség is alapon kínált teasütemény egységcsomagokat kis munkával kiválthatjuk mini tartlettekre.
Ilyen s ehhez hasonló számos falásnyi ötlete van Dános Tamás hobbiséfnek, akit a népszerű főzős csatorna nézői a Piknik című sorozatból már jól ismerhetnek. Ezúttal a karácsonyi, két ünnep közötti, szilveszteri, újévi borozós-beszélgetős, vendégvárós-járós estékre "teríti" a harapnivalókat. A december 21-én induló új, 10 részes sorozat minden - 15 perces - adásában két receptet mutat be, sósat és édeset, mutatósat, és persze van bennük egy kis, nem hétköznapi csavar.
Rizottó pogácsa sonkával, articsókával
Hozzávalók:
200-250 g rizottó
40 g reszelt parmezán
100g házi zsemlemorzsa
400 ml növényi olaj
100 g konzerv paradicsommártás
80 g főtt sonka
125 g konzerv articsóka
Só
Bors
Elkészítés:
200-250 g előre elkészített rizottóhoz hozzáadunk 100 g paradicsomszószt, 40 g reszelt parmezánt és összekeverjük. Vizes kézzel apró golyókat formázunk belőle, minden darabot zsemlemorzsába forgatunk. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd itatós papírra/ papírtörlőre tesszük. 80 g főtt sonkát és 125 g konzerv articsókát apró csíkokra vágunk és igazságosan elosztjuk a rizottópogácsákon.
Mini tartlett citrom-lime krémmel (Lemon curd)
Hozzávalók:
24 db tésztakosárka
4 tojássárgája
1 citrom leve
1 lime leve és reszelt héja
200 g vaj
150 g cukor
Elkészítés:
Egy edényben a 4 tojás sárgáját a 150 g cukorral addig keverjük, míg homogén lesz. Folyamatos keverés mellett apránként hozzáöntjük a citrom és a lime kifacsart levét. Az elkészült keveréket vízgőz fölött, állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg teljesen krémes állagu lesz. Amikor látjuk, hogy a krémünk összeállt, a tálat hidegvizes edénybe állítjuk, hogy a krém ne sűrűsödjön túl, majd hagyjuk lehűlni. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletü vajat és óvatos mozdulatokkal homogénre keverjük. Habzsákokba töltjük a krémet, majd az előre készen megvásárolt vagy elkészített tésztakosárkákat megtöltjük vele. Díszítésként lime héjat reszelünk a tetejére.