Karakteres ízek, intenzívebb aromák, teltebb vörös- és fehérborok a könnyű, reduktívak helyett. A borok is évszakot váltanak.
Ősztől egyre inkább előtérbe kerülnek a karakteresebb, sokszor hordós érlelésű borok. Jellemzően komplexebbek és teltebbek, mint a tartályosak, hiszen az érlelés közben a hordó dongáin keresztül levegővel is érintkeznek és a palackban is kerekednek még néhány hónapot. Ezek az italok a hordó fájának pörkölésétől függően különböző aromákat kaphatnak, például a fehérek jellemzően marcipán, szegfűszeg és fahéj, míg a vörösek főként kávé, kakaó és karamell aromával gazdagodhatnak.
„Az őszi választék mellett, érdemes figyelembe venni, hogy milyen alkalomhoz vásárolunk bort. Egy kiadós vacsora lezárásához a testesebb vörösbor, egy könnyed baráti beszélgetés mellé pedig a gyümölcsös, száraz fehérbor az ideális. Ünnepléshez mindig remekül passzol egy fűszeres, késői szüretelésű desszertbor” – tanácsolja Koczka Júlia, aki nemcsak a borokat, de a vásárlók igényeit is jól ismeri, lévén a MOM Park Bortársaság boltvezetője.
Az idei termést tekintve már most bizakodóak a borászok. A szüreti tapasztalatok azt mutatják, hogy a sok napsütés hatására általánosságban nagyobb mennyiségre és minőségibb borokra számíthatunk, mint tavaly. A 2015-ös évjáratban lágyabb savú és határozottabb aromatikájú borok várhatók. Ezek kóstolására azért még egy kicsit várnunk kell.