Gasztro T.S. 2015. szeptember. 02. 17:41

A sajt, a kolbász és a csokoládé esete

„Ön nem bonbont fogyaszt, egy tapasztalatot él át – élvezze falatonként” – figyelmeztet a felirat a legújabban forgalomba hozott desszertes dobozokon.

Ritkán fordul elő, hogy egy előétel az édességboltok polcaira kerülhet. Egy asztúriai séfnek ezt is sikerült elérnie. Csokoládés, kéksajtos, kolbászos, sült almás kreációi már nemcsak Michelin csillagos éttermében, de élelmiszer-és édességboltokban is kaphatók.

Az El Corral del Indianu étterem degusztációs menüjében szereplő előétel egyik fő alapanyaga a hegyi barlangokban érlelt híres Cabrales sajt (készítői minden évben augusztus utolsó vasárnapján sajtfesztivált tartanak Arenas de Cabralesben), s ehhez társul a többi hozzávaló. A fehér csokoládéból, Cabrales-sajtból (kecske-, juh- és tehéntejből készül) és a textúrát lágyító sült almából álló falatkákat annyira megkedvelték a vendégek, hogy sokan szívesen vittek belőle haza is. Az ínyencség kitalálója, megalkotója José Antonio Campoviejo, az asztúriai Arriondas falucska Michelin-csillagos éttermének konyhafőnőke.

A látszat csal - nem klasszikus bonbon
confiteroasturias.com

 

A konyhaművészet megszállottjaként számon tartott séf készítménye olyan népszerűvé vált, hogy felkeltette egy kolbászkészítő üzem tulajdonosának a figyelmét. Az El Horreo új irányvonalat képviselő 1908 elnevezésű (a szám a kolbászkészítő alapítási éve)    márkatermékei között forgalmazza a különleges bonbonokat a Cabrales 1908-at és a Sabadiego 1908-at. Ez utóbbi a feketecsokoládé és a tradicionális asztúriai kolbász, a sabadiego „házasítása” (a sabadiego egy olyan kolbászféle, amely átmenetet jelent a kolbász és a véres hurka között)  

 Az újdonságok bonbonformájúak, s desszertes dobozban - idézett felirattal az oldalukon - kerülnek forgalomba egész Spanyolországban.  

 

hvg360 Nemes Nikolett 2024. november. 29. 12:00

„Ezeket nyilvános kivégzésnek neveztük egymás között” – így kergeti felmondásba a dolgozókat egy toxikus munkahely Magyarországon

Hogyan működik, mi mindent tesz egy bántalmazó felettes, és mit okoz ezzel a beosztottjainak? Miért volna fontos külön kezelni a vezetői és a szakmai kompetenciákat, és miként lehet maga a rendszer is bántalmazó, amelyben a szereplők töltik a mindennapjaikat? Edinger Katalin nyolc évig dolgozott egy kiadónál, ahonnan beszámolója szerint azért távozott – többedmagával együtt –, mert a főnöke súlyosan toxikus légkört teremtett. Erről is beszélgettünk vele.