Gasztro hvg.hu 2015. augusztus. 12. 17:53

Vietnam ízei - recept

Az új kínai nálunk a vietnami, legalábbis, ami a Pho-leves hatalmas rajongói táborát illeti. S persze, mert már itt vannak nekünk a többé-kevésbé autentikus levesbárok. De a vietnami konyhában azért más is van.

Például bambusznádba töltött rizs, kurkumás, galangában pácolt hal, gyömbérrel dinsztelt csiga, porhanyós malacfül-szeletek, édes-savanyú marhahúsos papayasaláta és tojáskávé. A sort folytathatnánk jócskán, de Donal  Shekan az ifjú dublini gasztro blogger-szakács, ételfotós és  - Kitchen hero c. - szakácskönyv szerző kedvencei többek között ezek lettek, amikor tavaly körbeutazta-ette és főzte a délkelet-ázsiai országot.

donalskehan.com

 Emberünket már ismerhetik a gasztronauta nézők a Magyarországon is bemutatott Srác fakanállal című paprika tv-s szériából , de augusztus végén új - a januártól már magyar nyelven is elérhető -   tévécsatornán, új sorozattal jelentkezik, ami ennek a bizonyos útnak az állomásait mutatja be, azaz: Kövesd Donalt … Vietnamba! 

Addig is egy kis ízelítő Donal legemlékezetesebb élményeiből:

"Első nap a Red Dao törzshöz mentünk, ahova a kormány egyik képviselője is elkísért.  Amikor megérkeztünk, a házigazda épp bambusznádba töltötte a rizst, banánlevéllel lezárta, aztán forró vízben megfőzte, majd tűzre helyezte – ez volt a legfinomabb rizs, amit valaha ettem. De előtte volt pár kínos pillanatom. Itt ugyanis szokás forró fürdőt venni étkezés előtt, aminek célja nem csak a test megtisztítása, hanem elménké, lelkünké is. Félórával az érkezésem után tehát ott álltam a mentával és ginzenggel teli vizeskádnál, csupán egy szál fürdőnadrágban. Nehéz úgy ellazulni, hogy egy egész vadidegen törzs és a kuncogó stáb figyeli az ember minden mozdulatát...

Másnap első utunk a főváros, Hanoi egyik legrégebbi és legismertebb éttermébe vezetett, a ChaCa La Vong-ba, ahol ugyanazt az egy fogást szolgálják fel idestova több mint 100 éve: kurkumás halat, amelyet 12 órán keresztül galangálban (thai gyömbér) pácolnak, ezt követően bambusznyársra húznak, és forró faszénen meggrilleznek.Talán a legfurcsább dolog, amivel - Hanoiban- találkoztam az a tojáskávé volt. Ez egy igazán különleges ital, amiben habosra és sűrűre felvert tojássárgáját, sűrített tejet, cukrot, vajat és a krémsajtot elegyítenek forró kávéval.   Vietnamban legjobban ezeket az új ízeket élveztem. A fentieken túl például a gyömbérben és lime levélben dinsztelt csigát, a sörrel kísért szárított tintahalat, a fűszerekkel rizspapír batyukba tekert porhanyós malacfül-szeleteket és az édes-savanyú marhahúsos papaya salátát." 

Íme, annak a bizonyos tojásos kávénak a receptje Donal-féle változatban, vagyis: Vietnámi kávés, sűrített tejes pannacotta

Food Network

  Hozzávalók (6-8 adag):

 600 ml tejszín
400 gr cukrozott sűrített tej
1 vanília rúd, félbevágva, a magok kikaparva
50 gr porcukor
egy csipet tengeri só
50 gr kávébab (vagy 3 teáskanál jó minőségű instant kávépor)
1 teáskanál kakaópor
2 ½ teáskanál (vagy 1db 7gr-os csomag) zselatinpor vagy 6 levél zselatin
4 evőkanál víz

A presszókávé réteghez
1 evőkanál porcukor
120 ml frissen főzött presszókávé
½ teáskanál zselatinpor (vagy 1 levél zselatin)
2 teáskanál víz

Dekoráció: csokoládé bevonatú kávészemek, vagy 1 teáskanál jó minőségű instant kávépor (a dekoráció egyéni döntés szerint)

Elkészítés:
A tejszínt egy lábosban közepes tűzön melegítjük és hozzáadjuk egymás után a sűrített tejet, a vanília rudat és a vanília magokat, a cukrot és a sót. Forraljuk fel, és szükség szerint keverjük meg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, majd zárjuk el a tüzet, és hagyjuk 10 percig összeállni. Vegyük ki a vanília rudat.

A tejszín keverék felét átöntjük egy másik fazékba, beleszórjuk a kávészemeket és a kakaóport. Felforraljuk, és közben folyamatosan keverjük, majd félretesszük 20 percre, hogy az ízek jól összeálljanak. Átszűrjük egy kancsóba, majd egy tiszta főzőedénybe visszaöntjük.

A zselatinport kettéosztjuk két edénybe. A víz felét az egyik edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezt követően az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. A zselatint finoman belekeverjük a vaníliás tejszínkeverékbe, majd átöntjük egy mérőedénybe. Frissentartó fóliával lefedjük, és 20 percig hűtjük, amíg elkezd dermedni.

Eközben a maradék zselatint és vizet (ahogy az előbb) feloldjuk, majd a kávés tejszínkeverékbe keverjük. A keveréket egy másik mérőedénybe öntjük, frissentartó fóliával lefedjük, majd 20 percig hűtjük.

A vaniliás krém negyedét 6-8, egyenként 225 ml-es pohárba (vagy hasonlóba) öntjük, frissentartó fóliával lefedjük és 5 percig hűtőszekrényben hűtjük, míg épphogy megdermed.

Amint a vaníliás krém megdermedt, tetszés szerinti vastagságban ráöntünk egy réteg kávés krémet. 5 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen, majd megismételjük a rétegeket a vaníliás és kávés krémmel. Ha azt látjuk, hogy valamelyik keverék túl hamar dermed a mérőedényekben, azt hagyjuk szobahőmérsékleten. A rétegek befejezése után legalább egy órára hagyjuk hűlni a hűtőben.

Az utolsó, presszókávé réteghez a porcukrot a presszókávéhoz adagoljuk, és addig keverjük, míg el nem olvad. Eközben a zselatint és vizet egy edénybe öntjük, és 5 percig pihentetjük. Ezután az edényt egy forrásban lévő vízzel teli fazék fölé helyezzük, hogy a zselatin megolvadjon. Belekeverjük a presszókávéba és hűlni hagyjuk, amíg épphogy önthető állapotban van. Mindegyik pannacottára egy vékony réteget öntünk belöle, majd visszarakjuk őket még egy órára hűtőbe, aztán kínáljuk.   

hvg360 Tiszai Balázs 2025. január. 06. 09:30

MVM-terjeszkedés Romániában: a helyiek szerint Orbán most tolja be az országba Putyin trójai falovát

A magyar állami energiacég kivásárolja a német E.On-t Románia második legnagyobb gázcégéből. A helyi félelmek szerint, ha az üzlet lezárul, az MVM orosz gázzal fogja ellátni az ország háztartásainak csaknem felét, és ezzel nagyban erősödik Moszkva befolyása Bukarestben. A tranzakció 2025 első felében zárulhat, de még elkaszálhatják. Ennek az esélyét erősítheti az a sürgősségi rendelet, mellyel a román kormány megakadályozhatja a stratégiai fontosságú vállalatok “ellenséges” átvételét.