Jó nagy malacperselyben kell gyűjtőgetni az eurókat, dollárokat és fontokat, ha fel akarunk íratkozni a világ legdrágább vendéglátóhelyei közül valamelyiknek a várólistájára. Igaz, különleges élményekre számíthatunk.
A Conde Nast Traveller 2015-ös top 10-es listáját az avantgarde konyhai őrületeiről híres Paco Roncero két Michelin-csillagos séf által jegyzett ibizai Sublimotion vezeti. Alkalmanként mindössze 12-en foglalhatnak helyet nála, az ellátásról és a kényelemről 25 fős személyzet gondoskodik a multimédiás vendéglátóhelyen, ahol a 20 fogásos menüsor minden tételéhez más-más fény-és hangeffektus dukál. Mindezt 1500 euróért próbálhatjuk ki.
A kiotói Kitcho-ban Kunio Tokuoka 600 dolláros menüsorai tulajdonképpen teaceremóniákra épülnek. New York legdrágább éttermében, a Masa-ban 450 dolláros vacsoramenüvel bizonyítja Masa Takayama séf, hogy milyen az egyszerűség és a tökéletesség felső fokon. A párizsi Restaurant Le Maurice Alain Ducasse a Dorchester Hotelben a versailles-i kastélyok pompájával vetekszik, tulajdonképpen nem is annyira arisztokratikus árakkal. Legszerényebben már 85 euróból is megkóstolhatunk egy fogást, de jóllakni biztos nem fogunk..., ahhoz a 380 eurós menüt kell választanunk. A Maldív-szigeteki Ithaa Undersea a világ első víz alatti étterme, ahol az üvegfalak között egyszerre 14-en dönthetik el, a tányérra koncentrálnak-e, vagy az asztalnál ülve búvárkodnak. Az ebédmenü 195, a vacsora 320 dollár. A top-lista ötödik helyén a világ legjobb női séfjének, Anne-Sophie Pic-nek a családi tulajdonában álló három Michelines étterme áll, 110-320 eurós degusztációs menüivel.
A mezőny második felében, amint arról a listát átvevő turizmus.com még beszámol, New York-i, londoni, tokiói lelőhelyek kulináris ritkaságokkal.