Ha nem is a július 4-én tartott Függetlenség Napjával egyidős az amerikaiak kávémániája, az Egyesült Királyságtól való függetlenedéssel némileg összefügg a filmekből oly jól ismert szokásuk : lehetőleg egy bögre kávéval jönnek-mennek.
.
Az Újvilágban a brit hagyományokat követve eredetileg inkább teáztak, mint kávéztak, majd a híres 1773-as bostoni teadélután után - amikor is a bostoni kikötő vizébe öntöttek több tonna teát tiltakozásképpen a teára kivetett adók megemelése ellen -, számottevően megnőtt a kávéfogyasztás. Teát inni ugyanis többé nem bizonyult hazafias cselekedetnek. A gyarmatosítók ezután előnyben részesítették a dél-amerikai termelőket és az Egyesült Államokban fokozatosan olyan népszerű lett a kávéfogyasztás, hogy az 1900-as évekre, a világ kávétermelésének felét az USA államaiban itták meg.
Eleinte persze szó sem volt sétálós kávéról. A kezdet az úgy nevezett cowboy coffee volt, amelyhez a kávét megpörkölték a tűz fölött, majd mozsárban megőrölték és egy edényben vízzel felforralták.
Az 1800-s évek végétől vált népszerűvé az a kávéfőző gép, amely alulról melegíti a vizet, majd a felfelé áramló gőzből kicsapódó víz felülről átfolyik a kávéőrleményen és folyamatosan cirkulál, amíg a készülék be van kapcsolva. Ezzel a módszerrel már meg lehetett akadályozni, hogy kifusson a kávé és egyszerre nagyobb mennyiség is lefőzhetővé vált attól függően, hogy milyen kávéfőzőt vásároltak.
Sajnos, ahogy az mással is előfordult, a kávézás fejlődésének is a háborúskodás adta meg a lendülelet : a katonákat kellett ellátni gyorsan elkészíthető és nagyobb eszközparkot nem igénylő kávéval, ezért azonnal oldódó kávé előállítására irányuló kísérletezésbe kezdtek. Először a polgárháborúban úgy nevezett „kávé tortácskákkal”, majd egy japán származású chicagoi kémikus kifejlesztette 1901-ben az instant kávét. A tömegesen gyártható instant kávé „atyja” viszont az amerikai elnök névrokona, teljes nevén, George Constant Louis Washington belga származású amerikai feltaláló és üzletember lett, aki 1909-től már árulta is a saját kávéját. 1910-ben instant kávémanufaktúrát is alapított G. Washington Coffee Company néven, az első világháború idején pedig fontos katonai beszállítóvá lépett elő. A katonák egész egyszerűen „Egy csésze George” néven emlegették a kényelmes és gazdaságos instant kávét. A kávé marketingje is jól sikerült, New York újságaiban és rádióiban is reklámozták. Nem csoda, hogy gyorsan népszerű lett.
A háborúból hazatért katonák vezették be a napi többszöri kávézás szokását, ami a társasági élet egyik formájaként is megjelent. A 60-as években már elterjedtek az otthoni és a kávéházi, filterpapíros kávéőrleményen keresztül vizet csöpögtető kávéfőzők is, melyekbe tetszés szerinti mennyiségű vizet lehetett tenni. Így hosszan iszogatható, kevésbé sűrű kávéhoz jutottak nagyobb adagokban. Az autózás megjelenésével országszerte kávézók nyíltak az utak mellett, ahol akár helyben lehetett elfogyasztani a kávét, akár hosszú poharakban elvihető változatban is kínálták az italt. Innen pedig már csak egy lépés kellett a sétálva kávézáshoz és az úgy nevezett „travel mug”- okhoz, vagyis utazó bögrékhez.
Amerikai kávé jegesen
Az espresso alapú amerikai kávét sok forró vízzel felöntve, hosszú lével isszák, azonban nyáron nagyon népszerű hideg vízzel felöntve, jégkockákkal, vagy jégbe hűtve. Az alábbi variációval egy igazi kánikulai frissítőt kapunk:
- Főzzünk le egy adag espresso kávét, tegyük egy shakerben, adjunk hozzá vizet és jeget tetszés szerint. Alaposan rázzuk össze.
- Egy magas üvegpohárba karikázzunk citrusokat (lime,citrom, narancs), dobjunk bele néhány menta levelet, szórjuk meg 2 kiskanál barna cukorral és dolgozza össze egy törőfával ( vagy fakanállal).
- Tegyünk a pohárba sok jeget és öntsük fel a shakerben lehűtött kávéval
- Díszítésként még jöhet egy-két mentalevél
Megjegyzés : Elkészíthetjük egyszerre nagyobb mennyiségben is egy kancsóban.
(Recept : Nespresso )