Gasztro hvg.hu 2015. május. 24. 17:18

Borkiválóságok vörösben

Megjelent a Borkiválóságok Könyve 2015-ös kiadása. Az új kötetbe185 tétel került be, egytől egyik vörös borok.

A könyvben régiók szerint, a pincészetek alfabetikus sorrendjében szerepelnek a borkiválóságok. Minden tételnél megtaláljuk a borleírásokat, és a legfontosabb paramétereket: alkoholfok, ár, eltarthatóság.

MTI / Ujvári Sándor

A kötetben nincsenek rozé borok. A szezonális jelleg, a viszonylag rövid eltarthatóság miatt döntött úgy az Országos Borszakértő Bizottság (OBB), hogy ezeket nem válogatja be az összeállításba. Kettőt kivéve, az összes borvidékről találunk vörösborokat az OBB által bírált és összeállított borkíválósági lajstromban.

A bírák négy napon keresztül kóstoltak és értékeltek 321 tételt, végül 185 került be a gyűjteménybe. 

Melyik borrégió a legsikeresebb? Melyik borvidékről nem kerültek be tételek a kötetbe? Hány ötcsillagos bor van az OBB szerint? Íme néhány érdekes adat a kötetből és a Nemzeti Borkiválóság Programról a VinCE magazin összeállításában.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?