Gasztro hvg.hu 2015. április. 30. 12:33

Vörösben a nyár

Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborokról, rozékról és sillerekről szólhat. A vörösek között is találhatunk az évszakhoz illő borokat. Például a kadarkát.

Hogy miért érdemes a kadarkára voksolni? Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus szerint: „Evidencia, hogy a kadarka alapvetően a savhangsúlyos vörösborokat adó fajták közé tartozik, bármely klónjáról legyen is szó. A bor karakterét a finom és elegáns savszerkezet, könnyed tannintartalom, jó egyensúly, aromatikában a fűszeresség és piros bogyósokat idéző gyümölcsösség határozza meg. A jó kadarka soha nem nehézkes, élénksége egyszersmind lendületet is ad a bornak.”

Ha pedig kadarka, akkor a hazai borvidékek közül megéri - akár szó szerint, akár csak átvitt értelemben egy borszaküzletbe - Szekszárd felé venni az útirányt, hiszen ezen a borvidéken az egyik főszereplő éppen ez a fűszeres, zamatos vörösbort adó szőlőfajta. Persze ahány termelő, annyiféle kadarka, hiszen az adott borok stílusát sok tényező befolyásolja az ültetvény elhelyezkedésétől, az évjáraton át a borkészítés módszeréig és az érlelési idő hosszáig.

Ha valakinek még nincs meg a kedvenc szekszárdi termelője, akitől a kadarka mellett azért rozét, kékfrankost, szekszárdi bikavért vagy nemzetközi fajtákból készített vörösborokat kóstolna, vagy éppen még soha nem járt a borvidéken, annak most nem kell a "hegyhez mennie". A "mohamedek" jönnek május 8-án a Corinthia Hotel Budapest Átriumba, ahol  Szekszárdi Borvidéki Borbemutató lesz.

Gyimesi Zsuzsa

Az este18:00-21:00 közötti sétáló kóstolón már csak azért is érdemes részt venni, mert a nyári slágernek számító kadarka arcát is megmutatja, egyes borászok rozéba, mások sillerbe vagy egyéb vörösbe "rejtették" e szőlőfajta borát. A kizárólag kadarkából készülő borok mellett pedig érdemes lesz belekóstolni a szekszárdi bikavérekbe is, hiszen ezekben is megtalálható a kadarka. A rendezvényen 20 borászat mutatja be 3-3 borát az aktuális borkínálatból.

 A borosok mellett a neves helyi pálinkafőzde is bemutatkozik, amely több pincészettel kapcsolatban áll, remek szőlőpálinkákat, törkölyöket készítve, de különleges zöldségpárlataikat is érdemes megkóstolni.

Gyimesi Zsuzsa

Jegyvásárlás, és további információk itt , érdekességek az esemény facebook oldalán.    

Élet+Stílus hvg.hu 2024. november. 30. 10:00

„Elájult, és akkor jött rá, hogy valami nem stimmel” – Kösz, jól: kiégés és stressz a magyar munkahelyeken

<strong>Milyen személyiségjegyek jellemzik a munkamániásokat, és mi lehet az oka, hogy Magyarországon a civil szférában dolgozik a legtöbb munkafüggő</strong>? Mennyire az egyén, és mennyire a munkáltató felelőssége, ha a munkamánia eluralkodik, és függőséggé, kiégéssé válik? <strong>Mi a közös Karácsony Gergelyben és Donald Trumpban?</strong> A Kösz, jól vendége volt Kun Bernadette pszichológus és Merész István, az Allianz-Trade vezetője.