Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborokról, rozékról és sillerekről szólhat. A vörösek között is találhatunk az évszakhoz illő borokat. Például a kadarkát.
Hogy miért érdemes a kadarkára voksolni? Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus szerint: „Evidencia, hogy a kadarka alapvetően a savhangsúlyos vörösborokat adó fajták közé tartozik, bármely klónjáról legyen is szó. A bor karakterét a finom és elegáns savszerkezet, könnyed tannintartalom, jó egyensúly, aromatikában a fűszeresség és piros bogyósokat idéző gyümölcsösség határozza meg. A jó kadarka soha nem nehézkes, élénksége egyszersmind lendületet is ad a bornak.”
Ha pedig kadarka, akkor a hazai borvidékek közül megéri - akár szó szerint, akár csak átvitt értelemben egy borszaküzletbe - Szekszárd felé venni az útirányt, hiszen ezen a borvidéken az egyik főszereplő éppen ez a fűszeres, zamatos vörösbort adó szőlőfajta. Persze ahány termelő, annyiféle kadarka, hiszen az adott borok stílusát sok tényező befolyásolja az ültetvény elhelyezkedésétől, az évjáraton át a borkészítés módszeréig és az érlelési idő hosszáig.
Ha valakinek még nincs meg a kedvenc szekszárdi termelője, akitől a kadarka mellett azért rozét, kékfrankost, szekszárdi bikavért vagy nemzetközi fajtákból készített vörösborokat kóstolna, vagy éppen még soha nem járt a borvidéken, annak most nem kell a "hegyhez mennie". A "mohamedek" jönnek május 8-án a Corinthia Hotel Budapest Átriumba, ahol Szekszárdi Borvidéki Borbemutató lesz.
Az este18:00-21:00 közötti sétáló kóstolón már csak azért is érdemes részt venni, mert a nyári slágernek számító kadarka arcát is megmutatja, egyes borászok rozéba, mások sillerbe vagy egyéb vörösbe "rejtették" e szőlőfajta borát. A kizárólag kadarkából készülő borok mellett pedig érdemes lesz belekóstolni a szekszárdi bikavérekbe is, hiszen ezekben is megtalálható a kadarka. A rendezvényen 20 borászat mutatja be 3-3 borát az aktuális borkínálatból.
A borosok mellett a neves helyi pálinkafőzde is bemutatkozik, amely több pincészettel kapcsolatban áll, remek szőlőpálinkákat, törkölyöket készítve, de különleges zöldségpárlataikat is érdemes megkóstolni.
Jegyvásárlás, és további információk itt , érdekességek az esemény facebook oldalán.