Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#kadarka

Gasztro hvg.hu

Vörösborok kóstolója

A pinot noir-nak és a kadarkának egyre nagyobb a rajongótábora. A jövő szombat az övéké lesz a budapesti Stefánia palotában, mesterkurzusokkal és a két fajta válogatott magyar és külföldi képviselőivel

Gasztro hvg.hu

Vörösben a nyár

Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborokról, rozékról és sillerekről szólhat. A vörösek között is találhatunk az évszakhoz illő borokat. Például a kadarkát.

Gasztro Vörös Attila

Vörösből fehér, fehérből narancs - kakukktojások a palackban

A borok világa igazán sokszínű utazásra csábít. A változatos talajok, klímák, a megannyi fajtaválaszték, a feldolgozás módja, a borász koncepciója ezernyi variánst kínál. Nincs is még egy olyan ital a világon, amely ennyire sokarcú lenne. S ha már ezerrel borfesztiválozunk, nézzünk egy-két érdekességet.

Gasztro

Szekszárdi – kulcs a szívedhez

„A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében…”- írja Hamvas Béla A bor filozófiája című művében. Hogy mennyire szerethetőek a szekszárdi borok, arról ki-ki meggyőződhet május 23-án a borvidék budapesti bemutatóján.

Gasztro hvg.hu

Borral töltik meg a Rác fürdőt

Kész van, megvan, zárva van. Addig is, míg sorsára vár a budai Rác fürdő, egyetlen estére megnyítja kapuit, és megmutatja, hogy elfér benne az egész Kárpát-medence. Legalábbis poharanként.

Vállalkozás hvg.hu

Száz éves a Bikavér

Grőber Jenő 1912-ben írta le először a híres bikavér „receptjét”. Persze jóval korábban is készült vegyes szürettel bikavérhez hasonló vörösbor Egerben és Szekszárdon, de a tiszta forrást az egri nagybirtokos gazda hozta létre.

Gasztro hvg.hu

Borral locsolják Orbán szobrát

Löszös, homokos talajon bő termést hozó zöldség- gyümölcs- és szőlőültetvények váltják egymást a Dunai borrégióhoz tartozó, soknemzetiségű, tizenkét településből álló Hajós-Bajai borvidéken. A több évszázados, hagyományos szőlő- és bortermeléssel foglalkozó vidék kitűnő minőségű illatos fehér borairól, fűszeres vörös borairól és újabban különleges jégboráról is ismert.