Gasztro hvg.hu 2013. július. 04. 19:34

Borral töltik meg a Rác fürdőt

Kész van, megvan, zárva van. Addig is, míg sorsára vár a budai Rác fürdő, egyetlen estére megnyítja kapuit, és megmutatja, hogy elfér benne az egész Kárpát-medence. Legalábbis poharanként.

Bakator, Turán, Kövérszőlő, Zenit - ugye milyen regényesen hangzanak? Történelmi regényesen. Kárpát-medencei szőlőfajták, őshonosak a magyar szőlőkben. Alig tudunk róluk valamit. Most 30 már- már elfeledett szőlőfajtából készült bort hoz 50 magyar pincészet július 6-án, pénteken este a Rác fürdőbe.

facebook

A Borjour Zenit rendezvényen rendhagyó módon nem a borászoknak, pincészeteknek, hanem az egyes szőlőfajtáknak lesznek standjai. Így ugyanazt a fajtát egyszerre több borász felfogásában, feldolgozásában kóstolhatják az érdeklődők. A névadó Zenitet például a Csernyik pince és a Kovács borház a Mátrából, Taschner Sopronból, Nagy Gábor és társa Etyekről, Geszler Mórról hozza.

Kapunyitás este hatkor, innentől kezdve öt órája marad a borkedvelőknek, hogy végigjárják a standokat. A helyszíni belépő elég húzós: 7500 forint, de ezért mindenki annyit kóstol, amennyit bír, és bejárhatja a felújított fürdőt, török fürdőt a "pincétől a padlásig", poharazhat a tetőteraszon. Borkorcsolyák az etyeki Sonkamestertől, a Tündérkert sajtostól, Drozdik töpörtyüstől, az Olivaligettől és az A table!-tól.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?