Gasztro 2014. május. 20. 08:51

Szekszárdi – kulcs a szívedhez

„A Szekszárdi kifejezetten nőbor, éspedig leginkább huszonhét-huszonnyolc éves asszonyhoz hasonítanám, erejének és szépségének teljességében…”- írja Hamvas Béla A bor filozófiája című művében. Hogy mennyire szerethetőek a szekszárdi borok, arról ki-ki meggyőződhet május 23-án a borvidék budapesti bemutatóján.

 

Az immár nyolcéves hagyománnyal bíró, tavasz végi fővárosi borkóstolónak a szekszárdi borászok 2014-ben új nevet adtak: Szekszárdi – kulcs a szívedhez. Az elnevezés arra utal, hogy a borvidék boraiban rejlő szerethetőség nem új keletű, a modern bortörténelemhez, a nemzetközi trendekhez kapcsolódó érdem, hanem évszázadot átívelő munka eredménye. Mindehhez a borvidék klimatikus és földrajzi adottságai mellett a borászok szemléletmódjára is szükség van. A helyi pincészetek az érvényesülés lehetőségét abban látják, hogy szívesen és büszkén készítenek a szőlőből származó gyümölcsös illatokat és ízeket középpontba állító borokat. Nem véletlen, hogy a borvidék egyediségét a kadarka, a kékfrankos  és a szekszárdi bikavér felmutatásával látják igazoltnak. E három bortípus jellemzője, hogy bár magas minőségű tételei megfelelő körülmények között tárolva sokáig érlelhetőek, többségük már fiatal korában jól fogyasztható.

hvg.hu

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a szekszárdi borok kapcsán így nyilatkozik: „Szoktuk mondani, hogy az angyalok az Úr dicsőségére Bachot játszanak, de a saját örömükre biztosan Mozartot. Valahogy így vagyunk a szekszárdi borokkal is. Lehet, hogy más borvidék vörös szépségeire több pontot adunk, de legelőször általában a szekszárdi palackok ürülnek ki. S akad-e valaki, aki Mozart zsenialitását megkérdőjelezhetné? Ez vonatkozik a fiatalos kadarkákra és kékfrankosokra éppúgy, mint számos komolyabbnak mondott, de feltétlenül hosszabb kort dicsőségben megélt tételekre is. Ma már lehet beszélni az Iván-völgy, a Baranya-völgy, a Porkoláb-völgy, a Szeleshát vagy a Görögszó karakteréről. Tanuljuk a szekszárdi dűlőket, és bízunk benne, hogy a termelők legalább olyan komolyan veszik ezt a játékot, mint a fogyasztók.”

Mindezekről a gyakorlatban is tapasztalatokat szerezhetnek azok a borkedvelők, akik május 23-án ellátogatnak a Corinthia Hotel Budapestben megrendezett borvidéki bemutatóra. A Szekszárdi – kulcs a szívedhez elnevezésű esemény keretein belül 17:00-21:00 között 20 helyi pince és egy pálinkaház három-három tételét lehet megkóstolni.

 A jegyvásárlással és a rendezvénnyel kapcsolatos további információk itt. www.kulcsaszivedhez.hu oldalon.