Gasztro hvg.hu 2015. április. 24. 18:18

Nem takarékoskodtak - a legjobb szövetkezeti borok

A Takarékbank valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. lebonyolításában április 20-21-én zajlott le a XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny. A bíráknak bőven volt miből válogatni, a pincészetek 167 nevezéssel szálltak versenybe a "Takarékszövetkezetek legjobb fehér és vörösbora címért.

 A 24 bíráló nem takarékoskodott a pontokkal, elismerésekkel. A két nap alatt csak aranyéremből harmincat osztottak ki. Az élmezőnyből került ki a 2015-ös év fehér és vörösbora, valamint a különdíjas, nagyaranyérmes bor.

Andersen Dávid

A Takarékszövetkezetek legjobb fehér bora az idén a neszmélyi Szöllősi Pincészettől a 2011-es Barrique Chardonnay; a legjobb vörös a Koch 2011-es Villányi Cabernet Sauvignon Premium. Míg a nagyarany a szekszárdi Pratner  2012-es Sauli borának jutott.

A több mint másfél évtizedes hagyománnyal rendelkező takarékszövetkezeti verseny igen népszerű a bortermelők között. Nem restek a legnevesebbek sem  ringbe szállni - pld. Bock, Eszterbauer, Günzer, Mészáros, Tiffan, Dula, Geréék és így tovább -, de legfőbb  sajátossága és erénye, hogy a kistermelők is mérettethetik magukat akár hordómintákkal is a "nagyok" csúcsboraival szemben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?