Gasztro T.S. 2015. március. 20. 10:13

Olcsón is lehet jót főzni! – recept

1,61 euró, ennyi a bekerülési költsége annak a háromfogásos menünek, amelynek fogásait egy, neves katalán séfek által összeállított recepttárból válogattuk. A nyomtatott formában és e-könyben egyaránt megjelenő kiadvány, amint arról nemrégiben hírt adtunk, élelmezési segélyre szorulóknak készült.

A nagy közérdeklődést kiváltó Jól, jót és olcsón enni (Para comer bien, bueno y barato) címmel megjelent receptkönyv elsősorban a rászorulóknak akar segíteni. Viszont ez nem zárja ki, hogy azok is ötleteket merítsenek belőle, akiknél nem olyan kiszámított a konyhapénz, vagy éppen spórolni szeretnének. Nem mellékes szempont az sem, hogy a könyv receptjeit összeállító séfek a takarékosság mellett egészséges, vitaminokban, tápanyagokban gazdag ételeket ajánlanak.

A tematikusan csoportosított friss zöldség-, gabona-, gomba-, hús-, tojás- hal-, gyümölcs- és konzervételek között válogatva hamar ráérezhetünk annak az „ízére”, hogy egy kitekintő recepttárról van szó, amely a különböző spanyol autonóm területek, tájegységek kulináriáján kívül a globális világkonyhára is rálátással bír. Ennek megfelelően állítottuk össze a háromfogásos menünket, amelyben előételként az arab hummuszt, levesként a vietnami konyhát idéző rizstésztás húslevest, főfogásként pedig egy spanyol recept szerint készített tőkehalfánkot ajánlunk. A háromfogásos menü bekerülési költsége 1,61 euró, ez - a bankok 304,31 és 328,39 forint közötti csütörtöki eladási árait figyelembe véve – átszámítva is kijön egy ötszázasból. Igaz, egy főre számolva.  

onceuponchef.com

Előétel: hummusz

A jellegzetes arab mezzé-k, előételek közé tartozó hummuszt, magyar nevén csicseriborsó-pürét feltétekkel főételként is fogyasztják. Ezúttal pitakenyérrel és zsenge tavaszi vöröshagymával a könnyebb leves előtt ajánljuk. A recepttárban az egy asztalból és körülötte nyolc székből álló igualadai 8Cadires étterem házigazdái, Josep Maria Luque és Joan Carol jegyzik a hummuszt. Náluk a konzerv felhasználásával készülő fogás egy főre számítva 22 eurócentet  kóstál.

Hozzávalók (4 főre): 1 doboz főtt csicseriborsó (40 dkg), 2 evőkanál tahina (szezámmag paszta), víz, 1 gerezd fokhagyma, csipetnyi só, kávéskanál kömény, fél citrom leve, szűz olívaolaj, fűszerpaprika.

Elkészítése: Öblítsük át a csicseriborsót hideg vízben, majd tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a tahinát, a citrom levét, a köményt őrölt) és a finomra aprított fokhagymát. Ezt együtt turmixgéppel pépesítsük,  hozzá adva egy kis vizet. A krémes állagú humuszt rakjuk ki egy tálba és a tetejét díszítsük kevés piros fűszerpaprikával, locsoljuk meg olívaolajjal.

Tipp: a hummuszt pirítóssal és friss, csíkokra vágott sárgarépával, zellerrel is fogyaszthatjuk. Felhasználhatjuk hidegen szendvicsekhez alapkrémként is. Kömény helyett római köményt is használhatunk, vagy csak őrölt fehér borst. Ha a csípőset szeretjük, chilipelyhet is keverhetünk hozzá. A tetejére szórhatunk pirított olajos magvakat. Persze ez már plusz költség.

Leves: húsleves rizstésztával

A húsleves rizstésztával vietnami jellegű leves. Az oloti két Michelin-csillagos étterem, a Les Cols (Oszlopok) tulajdonos séfjei, Pere Planagumà és Fina Puigdevall ajánlásával. A számításaik szerint 47 eurócentből kihozható leves elkészíthető a hűtőszekrényben vagy mélyhűtőben tárolt zöldségekből, húsokból, de természetesen friss alapanyagokból a legjobb .

Hozzávalók (4 személyre): 15 dkg rizstészta, 15 dkg füstölt bacon , 10 dkg főtt zöldbab, póréhagyma, hagyma, sárgarépa, 1,5 l víz, szűz olívaolaj.

Elkészítése: Kockázzuk vagy csíkozzuk fel és csöppnyi olívaolajon pirítsuk aranysárgára a bacont egy serpenyőben. Dobjuk rá az apróra vágott zöldségféléket, s az egészet öntsük fel egy liter vízzel, majd forrás után lassú tűzön 30 percig főzzük. Amikor a zöldségek átfőttek, tegyük rájuk az előfőzött zöldbabot és sózzuk meg ( de vigyázzunk, a bacon is sós). Egy külön tálban vagy lábasban fél liter, enyhén sós forró vízzel leöntjük a risztésztát, és 10 percig állni hagyjuk. Hagyjuk kihűlni, majd újra megkeverjük. A baconos húslevest a zöldségekkel rakjuk üvegtálba, és  szűrőkanállal, spirálalakba húzva tegyük rá az elkészített rizstésztát.

lacosinadeconsu.es

Főétel: tőkehalfánk

A tőkehalfánk a mediterrán országok – Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Portugália – jellegzetes, és olcsó fogása. A spanyoloknál a Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig tartó Szent Hét idején tradicionális ételnek számít. A receptje Nandu Jubany, a Michelin-csillagos calldetenesi Can Jubany vendéglőse/séfje közreműködésével került a szakácskönyvbe. Ő 89 eurócent /főre kalkulálta ezt az ételt.         

Hozzávalók (4 főre): 25 dkg filézett tőkehal,1 közepes burgonya, 1 dl víz, 2 tojás, 5 kanál liszt, 2 kanál vaj, 2 kanál zsír, 1 gerezd fokhagyma, szűz olívaolaj, só és petrezselyem.

Elkészítése: Főzzük meg a meghámozott és felkockázott burgonyát. Adjuk hozzá a kézzel szétmorzsolt tőkehalat (ha konzervált, akkor a sós levét öntsük le róla). Keverjük meg, s ha a tőkehal elmerül a lábas alján, akkor kapcsoljuk le a gázt. Szűrjük le a tőkehalat és a burgonyát, de a levet, amiben főttek, ne öntsük ki. Ehhez a léhez adjuk hozzá a vajat és a zsírt, várjuk meg, amíg felolvadnak. A takarékon melegen tartott zsíradékban keverjük jól el a lisztet, és magasabbra véve a lángot - de ügyelve, hogy ne forrjon az étel - főzzük amíg jó pépes  lesz.. Hagyjuk kihűlni, majd egyenként üssük bele a tojásokat, majd jöhet hozzá a préselt fokhagyma, az apróra vágott petrezselyem, a burgonya és a tőkehal. Az egészet egyenletesen összedolgozzuk, ízlés szerint sózzuk. A masszából két kanál segítségével gombócokat szaggattunk  ki,  és olívaolajban aranybarnára sütjük . 

Tipp: A tőkehalfánkot egy tálban egymásra is halmozhatjuk, de tűzhetjük nyársakra. Fogyaszthatjuk önállóan és körettel, ízlés szerinti mártogatóssal, akár a hummusszal is. 

 Megjegyzés: mindhárom fogás hozzávalói nálunk is különösebb utánjárás nélkül beszerezhetők a szupermarketekben, nagyobb élelmiszerüzletekben. Előfordulhat, hogy egy-kettő a spanyolországi áraknál valamivel drágábban szerezhető be. Nem  számoltuk ki a mennyiségekre a hozzávalók itthoni pontos bekerülési költségét, de egészen biztosak vagyunk benne, hogy nem kell különösebben kiköltekeznünk - pláne az éttermi árakhoz viszonyítva -, ha összeállítjuk ezt a menüt.

Itthon Bábel Vilmos 2025. január. 07. 14:32

„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket

Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre.