Gasztro Tóth Sándor 2015. március. 13. 19:10

Négykezes vacsorák 28 Michelin csillaggal

Valószínű sohasem főzött-sütött együtt annyi Michelin-csillagos szakács, mint az elmúlt napokban a dél-spanyolországi Marbellán. Egy estén a neves katalán séf, Ferran Adriá előtt tisztelegtek étterme, az El Bulli menüivel, majd a vendéglátó Dani García és híres külföldi szakácsvendégei „négykezes” ételremekei kerültek a vacsoraasztalra.

Tizenkét 28 Michelin-csillaggal rendelkedő világhírű séf részvételével rendezték meg március 7-10. között az idei legjelentősebb marbellai gasztronómiai eseményt a Puente Romano Hotelben. Az ötletgazda, Dani García a saját éttermében hagyományteremtően tavaly hirdette meg először A Cuatro Manos – Négy kézzel fantázianevű vacsoraestjeit. Az Andalúziában és országosan is nagy tetszést aratott gasztroprojekt az idén folytatódott, sőt kibővült egy újabb rendezvénnyel.

Az El Bulli reneszánsza elnevezéssel március 7-én az öt alkalommal is a világ legjobb éttermének választott, de 2011-ben bezárt rosesi vendéglátóhelyre emlékeztek. Még pedig olyan formában, hogy az étterem tulajdonos séfjének, a kulinária egyik legnagyobb újítójának számító Ferran Adriának a molekuláris gasztronómiát idéző ételkülönlegességeit készítették el. Érdemes elidőzni a közreműködő séfek névsorán: Grant Achatz (USA), Joan Roca (családi étterme, az El Celler de Gran Roca szintén elnyerte már a világ legjobb étterme címet), Juan María Arzak, Quique Dacosta  – ők mind három Michelin-csillagosak. Andoni Luis Aduriz, Dani García (a házigazda), Angel León, Albert Adriá a vörös étterem és szállodakaluz kétcsillagosai, valamint az egycsillagosok, Nandu Jubany és Ricard Camarena. Mindegyik séf Ferran Adriá egy-egy legendás ételkreációját készítette el. Az érdeklődésre való tekintettel a 60 személyes étteremben 90-en vehettek részt az El Bullit megidéző vacsorán: az ételsorért 400 eurót kellett fizetniük.

elidealgallego.com

A további három este (8, 9 és 10-ike) már a „négykezesség” jegyében telt. Dani García a francia Pascal Barbottal, majd Grant Achatzzal (ő az El Bulli reneszánszának is közreműködője volt – a szerk.), a záróesten pedig a német Thomas Brühnerrel közösen háromfogásos menükkel lepték meg vendégeiket. A teljesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Pascal Barbot és Thomas Brühner is három Michelin-csillagos, ennek megfelelően a vacsoraszámla is hárommal kezdődött és háromjegyű volt, ami egészen pontosan 300 eurót jelentett.

hvg360 Tiszai Balázs 2025. január. 06. 09:30

MVM-terjeszkedés Romániában: a helyiek szerint Orbán most tolja be az országba Putyin trójai falovát

A magyar állami energiacég kivásárolja a német E.On-t Románia második legnagyobb gázcégéből. A helyi félelmek szerint, ha az üzlet lezárul, az MVM orosz gázzal fogja ellátni az ország háztartásainak csaknem felét, és ezzel nagyban erősödik Moszkva befolyása Bukarestben. A tranzakció 2025 első felében zárulhat, de még elkaszálhatják. Ennek az esélyét erősítheti az a sürgősségi rendelet, mellyel a román kormány megakadályozhatja a stratégiai fontosságú vállalatok “ellenséges” átvételét.