Gasztro hvg.hu 2015. március. 04. 19:32

Siba asztala - recept

Főzés, forgatás, utazás. Fakanállal a világ körül, és otthon is, ha a séf amellett, hogy tévés híresség, feleség és anya. S nem, most nem Nigella mennybemenetele következik.

 

Bár a dél-afrikai Siba Mtongana egyik példaképe Delia Smith és Jamie Oliver mellett éppen Nigella Lawson . S igyekszik is az afrikai konyha ízeit az angolszász, illetve európai konyhákéval fuzionálni. A 30 éves Siba is igen népszerű tévés személyiség. Gyorsan elkészíthető ételeket mutat be műsorában. A  „Siba asztala” 2013 szeptemberében indult el Dél-Afrikában, és az egyik legkedveltebb műsor lett a Food Network-ön, azóta 90 országban, 60 millió háztartásban látható.

Siba
Food Network

Siba a három nővérétől tanult főzni, és édesanyja háztájijából szedte össze a hozzávalókat. De nem szakács akart lenni, hanem először orvos, aztán tanár, majd hazája első fekete miniszterelnöknője. Aztán mégis győzött a „fakanál”, amihez azért felsőfokú vendéglátói végzettséget is szerzett. A kétgyermekes tévészakács – 2 éves kisfia, Lonwabo gyakran feltűnik műsorában –élvezi a sikereket, és nem készül már pályamódósításra . De egy ENSZ jószolgálati nagyköveti állást bevállalna még, hogy segítse a hátrányos helyzetű gyerekeket, és afrikai  iskolák, kórházak fejlesztését.  

Siba egyébként nem „fokvárosi kuriózum”, pályatársa  Jenny Morris volt az első dél-afrikai, aki saját műsort kapott a Food Network-ön. Ma két sorozata is fut a csatornán: a „Jenny Morris Marokkóban főz” és a „Jenny Morris a Riviérán főz”, emellett főzőiskolát visz Fokvárosban. S igen ő is két gyermek édesanyja, tizenéves fiai állítólag tucatnyi módját ismerik a tojásételek készítésének, de a házi kenyeret hozzá az édesanyjuk süti.

Biztos, hogy otthon sem unalmas körülötte az élet a konyhában. Nem véletlenül lett a beceneve Kuncogó gourmet, nemcsak főzni imád, de nevetni is.

Recept

Siba egyik kedvence a Teryaki csirke, és Morrisnak is az a véleménye, hogy mindig legyen otthon a hűtőben csirkemell, mert abból könnyen, gyorsan változatos ebédeket, vacsorákat varázsolhatunk. Lehet, hogy hallották, az európai szakácsok is azt tartják a csirkemellről, olyan, mint a festőnek egy üres festővászon, bármilyen színt fel lehet rá vinni…

 

Food Network

Előkészítés idő: 5 perc

Főzési idő: körülbelül 10 perc

Hozzávalók /4 főre/:  

4 filézett csirkemell   

1 1/2 teáskanál (7 ml) reszelt gyömbér

1 gerezd lereszelt fokhagyma

1 csipetnyi tengeri só 

A szószhoz:

4 evőkanál szaké

4 evőkanál mirin (japán rizsbor)

4 evőkanál szójaszósz

2 evőkanál szezámolaj plusz 2 evőkanál a sütéshez

1 teáskanál reszelt gyömbér

1 gerezd összetört fokhagyma

1/2  teáskanál chili pehely

Díszítéshez:

1 evőkanál pirított szezámmag

koriander levelek

Elkészítés:

  Keverjük össze a fokhagymát, a gyömbért és a sót.  Éles késsel vagdossuk be a csirke filéket és dörzsöljük be a fokhagyma, gyömbér és só keverékével. Ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak ki a bevágások belső oldalai sem.

Helyezzük a fűszerezett húsokat e mélyebb tálba.  Keverjük össze a szósz összetevőit egy kis kancsóban, és a keveréket öntsük a csirke filékre.

  Melegítsünk fel egy nagy teflon bevonatú serpenyőt és öntsük bele a szezámolajt. Vegyük ki a tálból az előkészített csirkedarabokat, csepegtessük le, és süssük 2-3 percig, előbb a bevagdosott oldalukkal lefele, majd fordítsuk meg.  Öntsük a tálban maradt szószt a csirkére, és addig főzzük, míg a pác kissé besűrűsödik és a hús jól átsül. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert kiszáradhat.

Pirítsuk meg a szezámmagot egy serpenyőben és szórjuk a kész csirke filékre. Tálaláskor diszítsük koriander levelekkel.

Javasolt köret: rizs.

 

 

 

 

 

 

 

  

TERYAKI CSIRKE