New York legrégibb étterme, az 1837-ben alapított Delmonico's ma is várja a vendégeket a Beavor Streeten. Étlapján az esti elegáns, osztrigás, lobsteres vacsoramenü fogásain túl ott a klasszik hamburger és a dupla sajtos burger, amit eredetileg hamburger steak néven kínáltak.
A Delmonico's Amerika első igazi étterme, Charles Ranhofer pedig az első igazi séf volt. Természetesen Franciaországban tanulta a szakmát, főzött Párizsban III. Napóleon udvarában, Washingtonban az orosz konzulátuson, megfordult New Orleansban, de pályája Lorenzo Delmonico éttermének konyháján teljesedett ki, ahol kis megszakítással összesen 19 évet töltött.
Egyebek mellett ő szerettette meg New York ínyenceivel az aligátorkörtét (avokadó), fogásokat kreált Sarah Bernhardtnak, Charles Dickensnek, Alexander Dumas-nak. 1894-ben kiadott, The Epicurean (Az Ínyenc) című szakácskönyvében pedig ott a "hamburgi stílusú hamburger steak" receptje.
A 120 évvel ezelőtti leírás nyomán ma is ugyanúgy elkészíthető a vajon (!) sütött marhahúsos hamburger-pogácsa, legfeljebb a marhavese-faggyút cseréljük le más zsíradékra. Bátrabbak a hozzáadott csontvelővel is kísérletezhetnek.
Történet és autentikus recept a food&wine-on.