Három fordulóban több tucat versenyző mérte össze tudását, hogy aztán a döntőben kiderüljön, az öt legjobb közül, ki képviseli hazánkat a nemzetközi sörcsapolási verseny világdöntőjén Amszterdamban.
A Heineken Star Serve országos sörcsapolási verseny döntőjét nagy nyilvánosság előtt a Balaton Sound fesztiválon rendezték meg, ahol a szakmai zsűri mellett a fesztivál vendégei is szavazhattak. Minden egyes versenyző 1-1 percet kapott, hogy megmutassa, mit tud, mennyire van tisztában a tökéletes csapolás lépéseivel. A győztes Harai István, a budapesti Promenád csaposa lett.
„ A Star Serve program kötelező minden olyan országban, ahol a csapolt Heineken elérhető, így Magyarországon is "- nyilatkozta többek között Nicola Sucur, a Heineken brand managere, hozzátéve, hogy míg a koktél- vagy baristaversenyek meglehetősen gyakoriak, ez az egyetlen nemzetközi verseny csaposoknak, amelyen csakis a legképzettebb bártenderek vehetnek részt.
A zsűri elnöke, Boros László csapolómester pedig elmondta, hogy: "A Star Serve tréningek során magyar és holland sörmesterek bevonásával megtanítjuk a csapolás fortélyait, és igyekszünk a bártenderek készségeit is fejleszteni. Célunk, hogy a hazai csaposok is világszínvonalon dolgozzanak, ami a fogyasztók számára is jelentős hozzáadott érték.”
De mitől is lesz-lehet tökéletes a csapolás, mit kell tudni ahhoz, hogy a vendég mindig a lehető legjobb sört kapja?
A tökéletes csapolt sör öt lépése:
- Öblítés. Csakis tiszta, alaposan elmosott és kiöblített pohárban lehet felszolgálni. Az öblítés a pohár hűtésére is szolgál, hiszen így lassabban melegszik fel a sör, tovább tartja az ízét.
- Töltés. Fontos, hogy miután a bártender kinyitotta a sörcsapot, 45°-os szögben csúsztassa alá a poharat, a fúvóka érintése nélkül, majd amikor majdnem megtelt a pohár, hozza függőleges helyzetbe, majd tegye félre. Ez biztosítja, hogy a sör tetején szép és kemény hab képződhessen.
- Sörhab levágás. Fontos, hogy a hab tetejét eltávolítsák, ettől keményebb és tartósabb lesz, illetve ez veszi el a komló kesernyés ízét is az első kortynál. Azoknál a söröknél, amelynek nem vágták le a habját a buborékok sokkal nagyobbak, és ha belekortyolunk az italba, a komló kesernyés íze túl domináns lesz.
- Ellenőrzés. A hab mennyiségének mindig megfelelőnek kell lennie. ( A Star Serve esetében a poháron található Heineken-csillag közepéig kell érnie.)
- Felszolgálás. Figyelni kell, hogy a poháron lévő logó a vendéggel szemben legyen, aki így a megfelelő sör-hab arányt is ellenőrizheti.
Emellett van még egy extra : ez pedig a személyes „varázs”, a csapos személyisége, karizmája amitől sokkal jobbá tehető egy csapolt sör...