A Fiatal Borászok Egyesülete, azaz a Junibor, és a DiVino egymással szorosan összekapcsolódó nevek. Mondhatni, legújabb korunk igazi sikertörténete az övék.
Három éve már annak, hogy a Tigris étteremben egy vacsorán Bánki Sándor és Duska Sándor először ejtette ki nagyobb társaságban a DiVino nevet. A tulajdonosok éppen az első borbár nyitása előtt voltak, sok teendővel, s nagy várakozásokkal, amiket akkoriban nem is értettünk igazán.
Mi tagadás, gyorsan elteltek az évek, és a hamar népszerűvé váló DiVino felcseperedett.
A múlt héten már a harmadik DiVino hivatalos megnyitójára mentünk, amikor, szinte napra pontosan háromesztendő után, a Debrecenbe tartó külön buszon Hernyák Tamás (Etyek) felelevenítette, hogy ifj. Gál Tibor (Eger) miként ábrándozott egy olyan borbárról, ahol a polcokon kizárólag a Junibor ifjú borászainak boraival telt palackok sorakoznak. Szép terv, állapították meg jó nagyot bólintva rá, ám úgy gondolták, hogy ez messze meghaladja a lehetőségeiket. Aztán, mintha a a fiatal borászok történetét Hollywoodban írnák, megcsörrent a telefon. A vonal másik végén Gere Andrea Villányból: a DiVino tulajdonosai (a Bánki-Duska páros) borbárt nyitnak a Bazilika szomszédságában és szívesen társulnának az ifjú borászokkal. Így született meg az első DiVino Budapesten,a Szent István téren 2011-ben, amit aztán a Gozsdu udvarban megnyílt második követett. Most május 15-én pedig buszra ültették a „szaksajtót”: a DiVino franchise hálózat hivatalosan is megnyitotta az első vidéki borbárját Debrecenben, a Nagytemplom közelében.
A Nagytemplom közelsége már csak ezért is fontos, mert a DiVino feeling éppen a belvárosias, patinás környezettel, az utcára is nyitott térrel, levegősséggel, és persze, a fiatalos lendülettel azonosítható. A debreceni borbár a belváros közepén található, 90 m² belső térrel, 35 m² terasszal. A Szent István Bazilika melletti bárhoz hasonlóan a DiVino Debrecen tőszomszédságban is akad egy szökőkút, és a terasz környezetében a köztéri padok további hívogató helyeket kínálnak, ahonnan rálátás nyílik a város jelképére, a Nagytemplomra is. Az itteni borbár stílusa, a betonpultnak és a faelemeknek is köszönhetően, a Szent István téri hangulatot idézi. Ha pedig már franchise, cseppet sem nem meglepő, hogy a debreceni koncepció megegyezik a fővárosival. A bárban kizárólag a fiatal magyar borászok borai kóstolhatók. A kínálatban a Junibor 26 borászának, 9 régióból származó 104 bora található. Ehhez kapcsolódik a borkorcsolya kínálat, amely tapasokból (kenő hármas, tatárbifsztek , sonkatál, sajttál), hamburgerből és salátákból áll.
A debreceni DiVino borbárt Tóth Attila, a Hajdú Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke, a DiVino franchise tulajdonosai, Bánki Sándor és Duska Sándor, valamint a DiVino Debrecen tulajdonosa, Sipos Tamás nyitotta meg, újságírók jelenlétében.
Tóth Attila többek között utalt rá, hogy nagy szükség volt már Debrecenben egy olyan helyre, ahol megfelelő minőségű kínálat érhető el a közelben lévő tokaji borvidékről, de az ország távolabbi borrégióiból is. Bánki Sándortól pedig nem mellesleg megtudtuk, arra törekednek, hogy a DiVinosok szakmai felkészültségüket a nemzetközi WSET (Wine and Spirit Educational Trust) képzés magyarországi tanfolyamain alapozzák meg. Erre már a budapesti, Szent István téri épületben működő DiVino Wine Schoolban is lehetőség van. A borbároknak persze Juniboros szakmai felügyelete van.
A Szent István téri DiVino házigazdája, szakmai vezetője a móri Miklós Csabi, a Gozsdut az etyeki Hernyák Tamás, a DiVino Debrecent pedig az egri ifj. Gál Tibor látja el szakmai tanácsokkal, aminek része, hogy rendszeresen személyes jelenlétükkel is segítik a munkát. A megnyitón Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke is jelen volt, aki különösen annak örül, hogy a tokaji borok is kiváló bemutatkozási lehetőséget kapnak a borvidékhez közel megnyílt új helyen.