Tombol a tavasz, most már szinte nyár, friss, új zöldségek és gyümölcsök özöne a piacokon, a boltokban. Csak az a dolgunk, hogy a megszokott hús-és halételeket feldobjuk velük. Frappáns párosítások, és receptek.
Egy kis kreativitással újdonságokat, különleges ízeket lehet kihozni a megszokott alapanyagokból, de próbáljunk ki olyanokat is – nyúlhúst, bárányhúst, tőkehalat - amelyek esetleg eddig nem nagyon szerepeltek a repertoárunkban. Íme néhány tavaszi tipp Bereznay Tamás séftől:
Csirke – fejes saláta
A friss, roppanós fejes salátánál ilyentájt talán nincs is finomabb. A rántott vagy grillezett csirkéhez a legjobban illő saláta. Ne áztassuk ecetes lébe, mert pillanatok alatt tönkremegy és elveszti az üdeségét. Tálalás előtt locsoljuk meg olívaolajjal, citromlével vagy pár csepp vörösbor ecettel.
Kacsa – eper
Nem is gondolnánk, hogy a kacsamellhez milyen finom salátát készíthetünk eperből. Kevés epret cukorral és balzsamecettel turmixolunk össze, majd szűrjük le. Az így kapott dresszinggel locsoljuk meg a zöld salátát, amibe tehetünk félbevágott eperszemeket is. Ilik még hozzá a lilahagyma, az újhagyma, a kápia paprika és a sült cékla is.
Nyúlhús – új sárgarépa és spárga
Nem csak a nyúl szereti a répát, mi is szeretni fogjuk a nyulat a répával. A zsenge friss répát pillanatok alatt elkészíthetjük, nem kell hosszú főzési időre számítani. Vajon párolva köménymaggal vagy serpenyőben pár csepp olívaolajjal megsütve, fekete szezámmaggal megszórva különleges köretet készíthetünk belőle.
A nyúlhoz kiváló köret a zöld és fehérspárga is. Tisztítás után, sós, citromos vízben két percig főzzük, majd kevés olívaolajjal meglocsolva azonnal tálaljuk. Használjuk ki a lehetőséget, amíg kapunk hazai spárgát, fogyasszunk belőle minél többet akár nyersen is.
Bárányhús – újburgonya
Készítsünk a báránysülthöz újburgonyát. A megmosott, esetleg félbevágott újburgonyát, kevés vajon, fedő alatt kb. 15 perc alatt készre pároljuk. Miután megpuhult, nagy lángon, friss rozmaringgal megszórva pirítsuk arany barnára. Extra:, dobjunk mellé pár gerezd héjas fokhagymát és locsoljuk meg kevés fehér borral.
Tonhal – retek
A tonhalpástétomhoz vagy a grillezett tonhalhoz citromlével, sóval és olívaolajjal marinált hónapos retek salátát kínáljunk.
Lazac – tök
Aki eddig nem szerette a tökfőzeléket, készítsen mellé grillezett lazacot, ami tökéletesen illik hozzá. A főzelékhez ne használjunk túl sok lisztet ( rántás), inkább habarjuk, és az ecet helyett ízesítsük friss citromlével.
Bereznay Tamás séf most egy receptversenyhez állított össze inspirációként egyedi fogásokat, melyekből két halast választottunk.
Tonhalpástétom kaprival és lágy tojással
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg darabos tonhal konzerv, 10 dkg mascarpone, 1 evőkanál kapribogyó, fél csokor snidling, só, 1 db lime, 4 db tojás, bagett, olívaolaj
A snidlinget apróra vágjuk, a lime héját lereszeljük. Összekeverjük a mascarponeval, majd beleforgatjuk a lecsepegtetett tonhal konzervet. A tojásokat forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 5 percig főzzük. Lehűtjük, meghámozzuk és félbe vágjuk. A bagettet felszeleteljük, olíva olajjal meglocsoljuk és serpenyőben megpirítjuk. A tojásokat sózzuk, borsozzuk, majd a pástétommal, a bagettel és pár szem kapribogyóval tálaljuk.
Spenótos gnocchi kakukkfüves tőkehallal
Hozzávalók: 60 dkg tőkehal filé, 40 dkg gnocchi /az olaszok krumplinudlija ma már minden szupermarket mélyhűtőjében vagy polcán ott van bezacskózva, nekünk csak ki kell az utasítás szerint főzni / , 20 dkg friss paraj, 2 gerezd fokhagyma, 2 szál újhagyma, 3 dl tejszín, 5 dkg vaj, 0,5 dl olívaolaj, só, feketebors
A fokhagymát és az újhagymát felszeleteljük, majd az olívaolajon megfuttatjuk. Felöntjük a tejszínnel és 2 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a gnocchit és pár perc alatt puhára főzzük. A tűzről lehúzva beleforgatjuk a friss parajleveleket is. Közben a tőkehalat 4 egyforma szeletre vágjuk, besózzuk. Egy serpenyőt kibélelünk méretre szabott zsírpapírral, meglocsoljuk olívaolajjal, valamint vajjal, felmelegítjük és megsütjük benne a halszeleteket. Az elkészült gnocchival és grillezett citromszeletekkel tálaljuk.
xxxx
Ha valaki úgy érzi, hogy kreatív ötleteivel szívesen beszállna egy rendhagyó receptversenybe, akkor jelentkezzen:itt