Hamarosan megnyílik a világ legdrágább étterme Ibiza új ötcsillagos luxusszállójában. Az 1500 eurós degusztációs menüt egy este egyszerre csak tizenketten élvezhetik egy Föld körüli utazás keretében, Paco Roncero séf kalauzolásával.
A sziget egyik legszebb partszakaszán, a Playa de Bossán nemrég felépült új ötcsillagos luxusszálló a Hard Rock (Kemény Szikla, de Kemény Rock is lehet) már magában is kiemelkedő attrakciónak számít. Ibiza legnagyobb hotelje 493 szobát, a legkorszerűbb spa szolgáltatásokat és 5 éttermet számlál. Máris igazi szenzációként tálalják a hamarosan (a tervek szerint májusban-június elején) megnyíló Sublimotion nevű éttermét, ahol a 20 apró fogásból álló vacsora 1.500 eurót, azaz több mint 460 ezer forintot kóstál majd.
A világ legdrágább látványéttermének séfje a madridi szakácsművészet egyik nagyágyúja, Paco Roncero. A sármos séf egyébként, aki állítólag könnyen „főzi” meg a női szíveket, a szigorú gasztronómiai ítészekre is nagy hatással van. A Real Academia de Gastronomía (Királyi Gasztronómiai Akadémia), már évekkel ezelőtt Nemzeti Gasztronómiai-díjjal tűntette ki. Míg madridi étterme, a La Terraza del Casino 2010 óta két Michelin-csillagos is, valamint a Spanyolországban legjobb minősítést jelentő három Repsol napocska ragyog a bejáratánál.
Az egyébként - ki másnak is, mint - Ferran Adriá tanítványnak számító Paco Roncero konyhájában az innovatív kulináris technikák ötvöződnek a hagyomány tiszteletével. Szívesen kísérletezik az új textúrákkal, amelyekben az olívaolaj és a tej kap főszerepet.
A Sublimotion-ban a csillagászati árú degusztációs ételsorral igazi kulináris varázslatot ígér: „páratlan hatást a gyomorban és szinte minden érzékszervben”. A Föld körüli kulináris utazásként megkomponált vacsoránál 12-en foglalhatnak helyet a közös vacsoraasztalnál. A gasztronómiai utazás egészen az Északi-sark hideg snackjeitől a versailles-i palota kertjeinek ajkak között elolvadó rózsadesszertjéig terjed. Mindehhez a legkülönlegesebb technikai megoldásokat veszik igénybe, a hatásos fény- és zenei effektusok mellett vetítettképes megoldásokat alkalmaznak, olyan hatást is elérnek, hogy az asztalon lebegnek a tányérok. A 360 fokos képernyővel körbevett étteremben a két és fél órás vacsora alatt a felszolgálók öltözete stílszerűen változik a különböző fogásoknál.
Összehasonlításként: a The Daily Meal internetes szakoldala által tavaly évvégén közétett tízes listán eddig a világ legdrágább éttermei között három japán, két francia és svájci, illetve egy-egy amerikai, angol és Maldív-szigeteki étterem szerepelt. Az élen a kiotói séf, Kunio Tokuoka étterme, a Kitcho állt, ahol a degusztációs ételsor az egységes európai pénznembe átszámítva 450 euróba, kb. 135.000 forintba kerül - ennek több mint háromszorosa Paco Roncero ibizai vacsoraára a Sublimotionban. Mostanáig a második legdrágább étterem a párizsi Le Meurice - mesterséfje a francia gasztronómia koronázatlan híressége Alain Ducasse - 380 euróért, míg a harmadik a New York szívében található Masa étterem a Time Warner Centerben - konyháját japán séf, Masa Takayama viszi - 330 euróért.