Gasztro hvg.hu 2014. január. 22. 15:19

58 millió liternyi szeszt nyeltünk le

Csökkenő értékesítés, változatlan dobogósok a prémium kategóriákban – ez jellemezte 2013-ban a magyarországi szeszpiacot. Bár a 2012-es statisztikákkal ellentétben tavaly a prémium kategóriás italok forgalma is csökkenő tendenciát mutatott, a keserűhöz, a pálinkához és a skótok tüzes vízéhez ragaszkodunk.

2013-ban 58 millió liternyi szeszt értékesítettek Magyarországon, az eladás mértéke azonban évről évre körülbelül 1,5%-kal csökken. Nem csupán a teljes hazai szeszpiacon, de a forgalom közel negyedét képező prémiumszeszeknél is csökkenés figyelhető meg, ezek összértékesítése 3,5%-kal esett vissza. A szeszpiaci kategóriák dobogósai azonban nem változtak: továbbra is a keserűk a listavezetők, a második helyet a pálinka foglalja el, a harmadikat a whisk(e)y. A vodka a magyar fogyasztók negyedik kedvence.

red lemon

A prémium kategória harmadik legjobbjának számító whisk(e)yk között továbbra is a skótok vezetnek, de folyamatosan növelik piaci részesedésüket az amerikai márkák is. 2013 harmadik legnagyobb standard házasított whiskyje a The Famous Grouse lett, amit 100 éve házasítanak a legjobb minőségű maláta- és gabonapárlatokból Skócia tradicionális malátakészítő területén, Perthshire-ben. A fajdkakassal fémjelzett márka több mint 30 éve a skótok legkedveltebb whiskyje, hazánkban azonban csak öt éve landolt. Forgalmazását nem sokkal a bemutatkozás után a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. vette át, azóta kimagasló növekedési ütemet mutat. Az előző évhez képest 2013-ban 24%-kal ugrott meg az értékesítések száma, amely egy év alatt 40%-os árbevétel- és 18%-os disztribúciós növekedést jelentett, ami ismerve a szeszpiaci statisztikát, igen jó eredménynek számít. A „folyékony fajdkakas” értékesítése a piac minden szegmensében bővült, ám a legjobb eredményt tavaly is a vendéglátásban hozta.  

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?