Határozottan állíthatjuk, hogy megtörtént az első Demokratikus Koalíció-sajtótájékoztató, amin hivatalosan nem hangzott el sem Orbán Viktor, sem Mesterházy Attila neve. Ellenben szó volt taratorról, tökös rizsről és crostiniról. Gyurcsányék szakácskönyvvel gyűjtenek pénzt a kampányra.
Mi lesz a Gyurcsány a konyhában után következő kampányesemény? – tettük fel a kérdést a szakácskönyv-bemutatón laza piros pulóverben megjelent DK-elnöknek. „Hát az, hogy Gyurcsányék már a spájzban vannak” – jött gyorsan az exminiszterelnöki riposzt. A DK ugyanis egyre jobban erőre kap, már most megkerülhetetlen tényező az ellenzéki térfélen – tette hozzá magabiztosan az újdonsült gasztrohős.
Megerősítette lapunknak azt a korábbi véleményét is, amely szerint hamarosan eljön az a pillanat, amikor Mesterházy Attila és Bajnai Gordon újragondolja az ellenzéki együttműködést, immár a DK-ra is számítva. Ha mégsem, akkor minden választókörzetben ott lesznek az egyre lelkesebb gyurcsányisták. Hogy egy ilyen békítő-show vacsorájára mit ajánlana a szakácskönyv szerzője? „Lehetne becsinált leves vagy savanyú főzelék.”
Övé a fakanál
Hangsúlyozzuk, a sajtóbemutatón mi kényszerítettük ki ezt a kis kitérőt a pártelnöktől, mert beszédesen kerülték a politikát. (A végén érintőlegesen volt valami eszmefuttatás arról, hogy „a drága mama még nem látta a könyvet”, és ennek valahogy bajai kampány volt az oka, ahol „ahol csalt a Fidesz” – de az összefüggés logikáját pontosan nem tudtuk kibogozni.) Összességében kis baráti eszmecserének tűnt inkább az egész, ahol valóban a gasztronómia volt a főszereplő.
Gyurcsány - jobbján Vágó Istvánnal, balján Balázsovits Lajossal és Fülöp Zsuzsa operaénekessel - arról beszélt, hogy évtizedek óta főz, és hogy otthon „övé a fakanál”, mert Klára asszony kevésbé szereti a konyhát. Sztorizgattak azokról a közös főzésekről, amelyek története és eredménye képezi a könyv tartalmát. Az említetteken kívül még Lendvai Ildikó, a Pa-dö-dö tagjai, Kuncze Gábor, és Gyurcsány-család szerepel a kötetben egy konyhában a DK-elnökkel.Piszok sok pénz
A volt kormányfő és csapata nem is titkoltan a politikai bulvárt is erősen használja a párt népszerűsítésére, nemrég például Hajdú Péterrel is együtt főzött Gyurcsány.
Nyilván a híveknek nagy örömet szerez, ha megtudják, hogyan készíti el a pártvezér, mondjuk Vágó „én a főzéshez egyáltalán nem értek, de lelkes kukta voltam” Istvánnal a sült paprikást, vagy Fülöp „nem csak az operában jó” Zsuzsával a spenótos fusilit, esetleg Balázsovits „a konyhában nem színészkedik” Lajossal a taratort, de emellett a kötetnek komolyabb funkciója is van. Bevételeiből kívánják támogatni a Demokratikus Koalíció kampányát.
„10-25 ezer példányban el fog kelni a kötet, s ez piszok sok pénzt hozhat. Kötetenként nálunk marad 7-800 forint, így minimum 7-15 millió forintot is hozhat a Gyurcsány a konyhában. Én ezt nem tehetném el, mit szólna hozzá a világ? Így aztán leadózott, átlátható, elszámoltatható módon a DK finanszírozását segítjük meg” – vázolta az anyagiakat az elnök.
Majdnem orbánozás
E ponton majdnem kimondta Orbán nevét. Vágó István ugyanis felvetette, hogy „volt már olyan pártelnök, aki a könyvei bevételét hozta fel, mint hirtelen meggazdagodásának alapját”. Ezzel egyetértett ugyan a rendezvény főszereplője, sőt, hozzátette, hogy az említett kötet kiadója és nyomdája csődbe is ment gyorsan, de juszt sem mondta ki a jelenlegi miniszterelnök nevét.
A receptek közlését először a blogján kezdte meg a pártelnök – tudtuk ellenben meg. „Amikor nem jutott eszembe semmilyen okos politikai gondolat – s ilyen gyakran előfordul – megírtam egy-egy főztemnek az elkészítési módját, s ezt nagyon szerették az olvasóim” – mondta politikailag önkritikusan, de gasztro-megmondóemberi szempontból büszkén Gyurcsány.
A beszélgetés legrosszabb poénja magától Vágó Istvántól eredt, aki önmaga konyhai szerencsétlenkedését ecsetelte úgy, hogy „én leginkább kenyeret vágtam”. Ezzel még nem lett volna baj, de Gyurcsány ráerősített: „ő volt kenyérvágó István”.
Tökben jó
A Sas-kabarék színvonalát csak kicsit ugrotta meg, amikor Kunczéról (aki „nem a főzésben a legjobb, de mint barát …”) megtudtuk: „Tökben jó a Gábor”. Ez egy kötcsei közös főzés során derült ki, amikor a szomszéd telkéről szedték közösen a tökös rizshez elengedhetetlen alapanyagot.
Gréczy Zsolt moderátor arra is rákérdezett, hogy Gyurcsány ordibál-e a konyhában - amolyan Gordon Ramsay-módra - az ügyetlen segédekkel. „Á, én áldott jó ember vagyok” – válaszolta azonban szerényen a főszakács. Gyurcsány szerint egyébként „nincs a főzésénél demokratikusabb művészet”. Nyilván pártjánál demokratikusabb koalíció sincs.
Mindez történt nem sokkal Ferenc napja után Ferencvárosban, egy Ferenc téri étteremben.
Nem, a Laci pecsenyét nem nevezték át Feri pecsenyére.