Gasztro Csíki Sándor 2013. december. 03. 18:37

Pók Tamás: „A borkészítést legjobb a természetre bízni” – interjú

A novemberi Terra Hungarica Borszalonon harminc autentikus hazai és néhány hasonló szellemiségben termelő külföldi borász több mint 150 borát kóstolhattuk. Az élmények még frissek, és nagyon sok a mondanivaló. Ezúttal Pók Tamás egri borászt kérdeztük a természetes borokról.

 

Pók Tamás 1981-ben kutató szőlészként kezdte a pályáját, de egy kaliforniai gyakorlat a bortermelés felé terelte. 1991 óta sokféle technológia mentén készített már borokat. Az elmúlt években azonban eljutott ahhoz az összefoglalónak gondolt borász filozófiához, stílushoz, amit, a mesterkéletlenséget és a természetet egyaránt megjelenítő természetes borok címszó alatt foglal össze. „A borkészítést legjobb a természetre bízni, azokra a törvényekre, amelyek a borkészítésben is évezredek óta működnek” - vallja.

Facebook

hvg.hu: Mi a természetes borok titka?

P.T.:  Leginkább a jó alapanyag. Olyan alapanyagra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy rá hagyatkozzunk, és a bor végül olyan legyen, hogy benne az egyedi termőhely is megjelenhessen. Az egyedi termőhely geográfiai sajátosságainak titkai mellett fontos az is, hogy a borkészítésben a tradíció is hangsúlyosan jelen legyen. 

hvg.hu: A borkészítésben hol, s miben nyilvánulhat meg a tradíció szerepe?

P.T.: A tradíció a múlt ismerete, és érvényes értékeinek ápolás is egyben. A borvidéki, termőhelyi tradíció a szőlőfajták, termőhelyek és fajták kapcsolatáról is értékes információval szolgál. A kékfrankosunk már évek óta dűlőszelektált és a leánykát hozamkorlátozott, 55-60 éves tőkékről szüreteljük. A leányka negyed részben savra szüretelt, háromnegyed részt érett, jó ízű szőlőből készül. A karakteres borhoz a szőlőt tehát, éppen azokról a területekről szüreteljük, ahol az egymást követő generációk tapasztalata alapján, régóta terem. 

hvg.hu: A szőlészet-borászat területén miben látja az előrelépés lehetőségét?

P.T.:  A szőlőtermesztésben. A szőlőtermesztésben még igen jelentős tartalékaink vannak. A szőlőápolás ma még gyakorta elmarad a nagykönyvben leírtaktól.

hvg.hu.: Címszavakban mik a tervei a következő évekre?

P.T.:  Panorámás környezetben új birtok, pince. A borturizmusba való aktív bekapcsolódás. Előrelépés a szőlőtermesztésben, a mindent meghatározó alapanyag előállításban.

hvg.hu: Lesz-e majd, aki folytatja a tradíciót és továbbviszi mindazt, amit elkezdett?

P.T.: Négy lányom, s két kisfiam van. A fiúk születésével még tovább nőtt az esély arra, hogy lesz kinek átadnom a tapasztalataimat, és lesz majd, aki folytatja, amit elkezdtem, elkezdtünk. 

Pók Tamás hitvallása a technológiáról: „ A bor készítésében a borászati technológia, egyáltalán a külső beavatkozás szerepét igyekszünk a minimálisra csökkenteni. Azt gondolom, hogy a természet a bor létének, történetének több évezrednyi évjáratában tökéletesen tisztázta a biokémiai folyamatok rendjét, a szó szoros értelmében kiforrtak a szőlő-bor átalakulás apró részletei, feltáródtak a bor fejlődésének helyes válfajai és tévútjai. Vagyis az ember közbelépésére, tudására és irányítására alig van szükség. Minden úgy történik, ahogy kell.”