Ez lesz az egyik fő kérdése annak a nemzetközi konferenciának, amely a hét végétől 600 tudós részvételével tanácskozik Hollandiában.
Négy napon át, szeptember 29. és október 2. között rendezik meg az első világkonferenciát a biztonságos táplálkozásáról Noordwijkerhoutban. A helyszín az Északi-tengertől mindösszesen 5 km-re található gyönyörű városka lesz, amely a halászatáról és tulipánmezőiről híres. A városi konferenciapalotában sorra kerülő eszmecserére a világ 65 országából 600 tudóst hívtak meg.
Hollandia az Európai Unión belül is élen jár a biztonságos és egészséges táplálkozást szorgalmazó indítványok kidolgozásában. Ezért is lett - az amszterdami székhelyű Elsevier BV és az Európai Mezőgazdaság-tudományi Társaság (European Society for Agronomy) kezdeményezésére –Noordwijkerhout a konferencia helyszíne. Már több táplálkozással és vízfogyasztással kapcsolatos nemzetközi fórumot is tartottak itt. Egyebek mellett ez év elején a 8. Rapid Methods Europe, Food, Feed and Water Analysis konferenciát, ahol hazánkat Dr. Kiss Attila, az Egerfood Tudásközpontjának főigazgatója képviselte.
A globális élelmiszerbiztonsági konzultáción az élelmiszer előállítás/termelés környezeti kérdései mellett az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférés jogának a kérdései vetődnek fel. A plenáris és a párhuzamos szekcióüléseken olyan témák forognak napirenden, mint a globális és a helyi élelmezés, az élelmiszerpazarlás és a fenntartható élelmiszertermelési rendszerek. Hangsúlyt kap az élelmiszer előállítás és gabonatermesztés rohamos növelésének problematikája, mivel az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének (FAO) a becslése szerint 2050-ig 70%-os növekedést kellene elérni ezen a területen, hogy eltartható/etethető legyen a világ népessége, amely 9 milliárdra bővül.