Sokkoló pesto-teszt Németországban
A boltokban árult üveges pestók harmadát nem találta megfelelő minőségűnek Németországban egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés. Akadt a kínálatban baktériumokkal fertőzött, rossz ízű és silány hozzávalókból készült termék is.
A Stiftung Warentest nevű szervezet 30 különféle márkájú pestót ellenőrzött. Csupán három kapta meg a jó minősítést, a kitűnőt egy sem, minden harmadikat pedig silánynak ítélték. A leghagyományosabbnak számító Genovese márkájú pestókról kiderült, hogy oliva- helyett csupán napraforgóolaj van bennük, fenyőmag helyett kesudió, parmezán helyett pedig krumpli, vagy búzaliszt.
Fertőző baktériumokat egy különösen drága pestómárkában találtak az ellenőrök. Egy svájci gyártmányúban, amely címkéje szerint bio, azaz vegyszermentes alapanyagokból készült, az ellenőrzéskor rákkeltő vegyületet találtak, ráadásul a megengedett szintet 80-szorosan meghaladó mértékben.
Ezt a rovarölőszert mindennek tetejébe tilos használni az Európai Unió területén – jegyezte meg a The Local című svéd lap német kiadása.