Gasztro Marton Levente 2013. július. 25. 15:22

Kapásból halburger - recept

A csuka finom, de bosszantó hal, mert töméntelen szálka van benne. Ha viszont az embernek beúszik a háztartásába, mégis csak valamit kezdeni kell vele. Serpenyő és telefonos segítség helyett a robotgéphez fordultunk. Így született a halburger, halkanapé, halkrémes pirítós torony vagy ahogy tetszik majd nevezni.

Akinek vannak horgász barátai, tudja,milyen meglepetéseket képesek okozni az embernek.Ha kapás van, együtt illik örülni, lett légyen éjjel vagy nappal, és kapásból dönteni is kell, hogy részesedésünket a zsákmányból jobblétre szenderítsük-e a fagyasztóban – soha elő nem kerül, legfeljebb, ha áramszünet miatt kiengedi magából  -  vagy kezdjünk vele valamit. Ezúttal a csukát szinte vonzotta a robotgép, amelynek segítségével véget vetettünk az alattomos szálkáknak, és még a csukahús jó íze is megmaradt.

Jobb híján elneveztük halburgernek, de törtük a fejünket még pár más néven is. Ja,csuka híján másféle vízlakóból is legyárthatjuk: megteszi a busa vagy keszeg, de magasabbre emelve a mércét, lehet pisztrángot vagy akár lazacot használni. Ezek azonban tökéletesen alkalmasak szeletsütésre is, ami a csukáról kevésbé állítható, a busáról meg egyáltalán nem.

 

Marton Levente

Hozzávalók / 4 főre/:

40 dkg csukafilé (vagy pisztráng,keszeg, busa,lazac,)

1 kis doboz 20%-os tejföl

2 tojásfehérje

fél citrom reszelt héje és az egész citrom leve, átszűrve

só, bors, cayenne bors

2-3 evőkanál majonéz

2 vékonyra szelt paradicsom

4- 8 szelet (tésztaszaggatóval kerekre vágott) fehér kenyér

 

Elkészítés:

1. A halfilét pároljuk meg, hagyjuk kihűlni, majd tegyük be 10 percre a mélyhűtőbe, hogy erősen lehűljön. Robotgépben pépesítsük, majd fakanállal nyomjuk át egy szűrön. Így a halhús nagyon levegős és krémes lesz, nyoma sem marad benne a szálkáknak. Keverjük hozzá a tejfölt. Ízesítsük a fűszerekkel, a citromhéjjal és a citromlével.

2. A behűtött tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a halmasszába. Vajazzunk ki négy kis, lapos kerek edényt, a halat osszuk szét bennük, és tegyük egy mély tepsibe. Öntsünk alá annyi forró vizet, amennyi a formák feléig ér, és 200 fokos sütőben 15 percig süssük.

3. Hagyjuk kissé kihűlni, közben készítsük elő a   kerek kenyérszeleteket: enyhén pirítsuk meg, kenjük meg majonézzel, fektessük rájuk a paradicsomszeleteket. Végül ráügyeskedjük a formából kiborított halpogácsákat.

Majonézzel és lehéjazott citromszeletkével,apróra vágott paradicsommal díszítsük. Ha 8 pirítósunk van, akkor kalapot is billegtethetünk rá, úgy aztán már tényleg nagyon hasonlít valami avantgarde hamburgerre.

( Még több recept a szerzőtől: www. asztaltanc.hu )

 

 

Kult Balla István, Németh Róbert 2024. november. 30. 20:00

„Ez az első olyan lemezanyag, aminek az írása közben józan voltam” – Analog Balaton-interjú

„A leszaromság is abból jöhet, hogy csináljuk, amit szeretünk, és nem kell magunkat megerőltetni” – írja le a nemrég Repedés című albummal jelentkező Analog Balaton a hozzáállásukat a világhoz. Szomorú-e a mai popzene? Milyen volt a tagok – Zsuffa Aba és Vörös Ákos – híres Kinizsi utcai albérlete? Miben más józanul dalokat írni, mint a korábbi gyakorlat? Interjú.