A franciákról tartja egy mondás, hogy ők szivarcsutkából és gyufásdobozokból is nagyszerű táplálékot tudnának főzni. Aki ezt kiötlötte, valószínűleg nem hallott a mi nagyanyáinkról és dédijeinkről, akik nagy titkok és apró trükkök tudói voltak.
Korunk futáros pizzákon, dobozos kínaikon, gyári félkész és kész ételek mesterséges ízein felnőtt ifjú családanyái s családapái egyre többször találják szembe magukat a kínos kérdéssel: mit, miből, hogyan a hónap végéig? Mert a pénztárcák nagyon laposak tudnak lenni. Jól jönnek a tanácsok, ötletek, ha legalább " alapfokú főzni tudás és józan paraszti ész" megadatott.
Legalábbis e két alapvető hozzávaló birtokában érdemes forgatni Saly Noémi: Semmiből is finomat c., a Könyvhétre megjelent müvét, amelyben kilenc régi, a múlt század tízes - negyvenes éveiből való szakácskönyv receptjeiből válogatott, kiegészítve saját tapasztalataival, a mai korhoz igazgatott útmutatókkal. A szerzőt várostörténésznek titulálja a fülszöveg, pedig legalább annyira gasztrotörténész és kiváló háziasszony, aki hónapról hónapra a Magyar Konyha hasábjain osztja meg kipróbált, praktikus receptjeit. Nem mellékesen a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tudományos munkatársa, aminek hála , idézett mű telis-tele van korabeli illusztrációkkal. A Meinl üzletekben kapható növényi hús hirdetésétől a tömegélelmezésre és inyenceknek egyaránt ajánlott Hertrich féle főzelékkocsonya plakátjáig.
Hadikonyhákon, ínséges időkben születtek a receptek. Olyan korszakokban, amikor: " az embert leleményessé, találékonnyá teszi a helyzet, hogy minden oly drága, és sok mindent nem is tudunk beszerezni".Viszont " a legjobb tudásunkkal, takarékos, jó beosztással azért mindig ízletes, jó ételeket adhassunk az asztalra". Meg kellett tanulni, hogy mi, mivel helyettesíthető, pótolható; miként lehet gazdaságosan bánni azzal, ami van, és hogy érdemes felfedezni régi idők régi receptjeit, amelyekből újak varázsolhatok. Hát ezt a három - többszörösen - összetett dolgot most megtanulhatjuk mi is ebből a könyvből.
Azt nem szorgalmazzuk, hogy tessenek nekiállni léppástétomot és tüdőlepényt készíteni - állitólag finom - ,de azt igen, hogy a maradék felvágottat, csirkét, tésztát, tojásfehérjét, kiflit, zsemlyét, tejbegrízt stb., ne a szemetesbe dobjuk. S leljünk rá a takarékos és filléres főzés örömeire csupán krumplival, répával, káposztával, lencsével, karfiollal; becsüljük meg a szárnyas aprólékokat és belsőségeket / melyek a fine dining konyhákban bámulatos formákban pipiskednek /,spájzoljuk, főzzük be a természet ajándékait.
Hogy hány adag karfiolpörköltre, burgonyavagdaltra, paprikás tökre, kirántott egérrre / tejbedarából /, lencsebifsztekre és sok ehhez hasonló leleményre futja a kosztpénzből, már könnyű lesz kiszámítani, ha sikerül összespórolnunk a könyv árát / 4990 forint / . Hosszú távú befektetés.