2013. június. 11. 19:10 élelmiszeronline/hvg.hu Utolsó frissítés: 2013. június. 11. 19:19 Gasztro

Kómát okozott a szójaszósz

Négy napig kómában volt az a főiskolás fiú,aki fogadásból közel egy liter szójaszószt ivott meg. Az életveszélyes kalandot megúszta, de nem valószínű,hogy egyhamar szójás csirkét eszik valamelyik kínaiban.

Egy palack, pontosabban 0,946 l szójaszósz 160 gramm sót tartalmaz, ami bőven elég ahhoz, hogy maradandó idegrendszeri, agyi károsodást okozzon. Nem valószínű,hogy ennek tudatában vírtuskodott az a 19 éves washingtoni fiú,aki fogadásból felhörpintett egy üveg szójaszószt.

Különösen jóban lehet az égiekkel, mert pár napos kómával megúszta a dolgot. Igaz, a MedStar Georgtown kórház sürgősségi csoportja is megtette a magáét. Vezetőorvosuk, D.J.Carlberg szerint a sószint csökkentésének szokatlanul agresszív módját alkalmazták nála. Mire a rohammentők - a négy órán belül jelentkező rángásos, szélütéses tünetekkel - a kórházba szállították, már nem volt magánál. Az orrába vezetett csővön keresztül 30 perc alatt 6 liter szölőcukoroldatot kapott. Öt óra múlva állt vissza a normális sószintje. Még további három nap kellett, hogy kijöjjön a kómából, és egy hónap, hogy a túladagolásnak ne maradjon nyoma a szervezetében.
Ezután számolt be az esetről a LiveScience tudományos portál.

Hogy némi viszonyítási alapunk legyen, megnéztük, mennyi szójaszószt tartalmaz pár népszerű kínai fogás. A híres sanghaji szójás kacsából négy adagnyi 100 mililiter szójaszósszal készül. Ugyancsak ennyi adagra számolnak egyetlen evőkanálnyi szójaszószt az édes-savanyú sertésnél, az osztrigaszószos marhánál, a cápaúszony levesnél vagy a Fára mászó hangyák nevű, darálthúsos üvegtésztánál.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?